zaterdag 11 februari 2023

Tom Kha Kai van kipfilet (Thailand)

TOM KHA KAI van kipfilet

500 milliliter kippenbouillon
6 limoenblaadjes (diepvries)
250 gram kipfilet
50 gram verse galanga (laos)
3 stengels citroengras
2 sjalotten
400 milliliter kokosmelk
1½ eetlepel vissaus (+ extra om op smaak te brengen)
2 theelepels kokosbloesemsuiker
1 rode peper (of meer naar wens)
150 gram oesterzwammen (of andere paddenstoelen naar keuze)
7½ gram koriander
2 limoenen


Breng een pan met de bouillon (zonder water) en de limoenblaadjes aan de kook.
Snijd ondertussen de kipfilet in stukjes van 2 à 3 centimeter en voeg toe aan de bouillon.
Verwijder ondertussen de eventuele donkere en harde stukken van de laos en snijd de wortel in plakken van een ½ centimeter. Je hebt hier een scherp mes voor nodig. Verwijder de harde onderkant en de buitenste blaadjes van de stengels citroengras en snijd in stukken van 4 centimeter dik. Snijd de sjalot in parten en halveer de parten in de breedte. Voeg de laos, het citroengras en de sjalot toe aan de kippensoep en laat alles met de deksel schuin op de pan 20 minuten op laag vuur koken. Schep af en toe het schuim eraf.
Voeg na 20 minuten de kokosmelk, vissaus en suiker toe aan de soep. Verwijder de steelaanzet van de peper en snijd het vruchtvlees in schuine dunne ringen en scheur de oesterzwammen in stukken. Voeg beide toe aan de soep en verwarm nog 5 minuten op laag vuur mee. Snijd ondertussen de koriander heel grof, zodat de blaadjes mooi intact blijven.
Pers de limoenen uit en breng de soep op smaak met 2 eetlepels limoensap (serveer de rest van de limoen in parten ernaast) en eventueel extra vissaus. Verdeel over kommen en bestrooi met de koriander. Lekker met (gestoomde) rijst erbij.
Tip: De laos, het citroengras en limoenblad eet je niet op, maar laat je volgens traditie in de soep zitten. Vertel het de eters of haal het vlak voor het serveren uit de soep.

4 personen

voedingswaarde : 305 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Thailand
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : AllerHande 3 – 30 mei 2021

Geen opmerkingen: