maandag 10 augustus 2020

Pâté d'Olives (Provence, Provence-Alpes-Côte d’Azure, Frankrijk)

PÂTÉ D’OLIVES (ZWARTE-OLIJVENPÂTÉ)

De boeren uit de Provence, die hoofdzakelijk groente en fruit telen, kennen een speciale pâté van olijven, één van hun voornaamste producten. De traditionele tapenade wordt onder meer met ansjovis bereid, maar er is een minder bekende versie, die eenvoudigweg pâté d’olives heet, waarin alleen olijven gaan en waarvan de smaak enkel en alleen bepaald wordt door de kwaliteit van de gebruikte olijven.

250 gram zwarte olijven zonder pit, geplet
1 kleine ui, fijngehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
een snufje gemalen tijm of rozemarijn, of 3 geplette jeneverbessen
zwarte peper
50 gram zachte boter


Stamp de olijven met de ui en de knoflook fijn in een vijzel. U kunt ze ook fijnhakken in de blender of tweemaal door de gehaktmolen halen (fijnste schijf). Voeg de kruiden toe en peper en zout naar smaak.
Roer de zachte boter door de olijven zodat u een romige massa krijgt. Proef of er voldoende peper en zout in is, en doe het mengsel in een aardewerk kom. Dek de kom af en zet hem op een koele plaats tot u de olijvenpâté nodig hebt. Serveer de pâté met dunne sneden licht roggebrood of volkorenbrood, en een fles koele Muscadet.
Noot: U kunt de pit van de olijven gemakkelijk verwijderen als u de olijven eerst plet met de bodem van een fles.
Om de authentieke smaak te krijgen dient u de gitzwarte kleine olijfjes op olijfolie te kopen, en niet de paarsachtig zwarte olijven op azijn, die men vandaag de dag vaker in de winkel aantreft.

4 personen

gebied : Provence, Provence-Alpes-Côte d’Azure, Frankrijk
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Frankrijk : De landelijke keuken / Eileen Reece

Geen opmerkingen: