maandag 10 augustus 2020

Charlotte aux Pommes (Frankrijk)

CHARLOTTE AUX POMMES (APPELCHARLOTTE MET WITTE WIJN)

1 kilogram dessertappels, geschild, het klokhuis eruit gehaald, in ringen gesneden
sap van 1 citroen
60 gram boter
1½ deciliter droge of zoete witte wijn
2 eetlepels suiker
1 vanillestokje
1 lichtelijk oudbakken wit brood, in sneetjes van ½ centimeter


Dompel de appelringen in water met citroensap om verkleuren te voorkomen. Smelt 50 gram boter in een sauteuse of grote koekenpan boven een laag vuur, schenk de wijn met suiker en het vanillestaafje erbij en breng alles rustig aan de kook. Dep de appels droog en kook ze langzaam in de wijn tot ze zacht zijn. Haal ze uit de pan, laat ze uitlekken maar vang het vocht op.
Spoel het vanillestokje af en droog het zodat u het een andere keer weer kunt gebruiken.
Wrijf een charlottevorm van 1 liter inhoud in met de rest van de boter, leg een stukje boterhampapier op de bodem en leg hierop een ronde snee brood. Bekleed de vorm verder met de sneden brood die u in repen gesneden hebt: zorg dat de repen goed aansluiten. Laat uitstekende randen zitten. Vul de vorm met appel en dek hem af met een in het vocht gedoopte ronde snee brood. Vouw de losse eindjes om. Druk de pudding goed aan en bak hem een uur in het midden van de oven op 200°C, of zolang tot de randen goudbruin zijn als u ze met een mes naar binnen drukt. Bak de pudding anders nog 15 tot 20 minuten.
Om de pudding te storten maakt u hem rondom los met een mes; plaats een voorverwarmd bord op de vorm, keer ze samen om een maak de pudding los door een korte tik tegen de bodem te geven. Geef er dikke room bij.

4- 6 personen

gebied : nagerecht
gerechtsoort : Frankrijk

bron : Frankrijk : De landelijke keuken / Eileen Reece

Geen opmerkingen: