zondag 12 april 2020

Kebbet Lahne (Libanon)

KEBBET LAHNE (VLEESPASTEI)

VULLING
150 gram uien
175 gram boter
200 gram runderbiefstuk of lamsbout
zout
peper
50 gram pijnpitten

DEEG
800 gram runderbiefstuk of lamsbout
100 gram uien
500 gram bulgur, grof gestampte tarwe
5 gram zout
2 gram peper
1 theelepel kaneel
100 gram boter

1 bosje verse munt om te garneren


Hak voor de vulling de uien ragfijn. Verhit de boter in een pan en fruit de uien er zo lang in tot ze heel licht zijn gekleurd. Doe dan het inmiddels fijngehakte vlees erbij en bak alles, onder voortdurend omscheppen, gedurende 10 minuten, boven een matig afgestelde warmtebron. Doe zout, peper en de pijnpitten erbij. Schep alles goed om en neem enkele minuten daarna de pan van de warmtebron.
Hak voor het eeg eerst het vlees en daarna de uien ragfijn. Was de bulgur in ruim water en laat deze daarna even in een vergiet of op een zeef uitlekken.
Doe de bulgur in een kom eb schep het vlees en de uien erdoor. Strooi wat zout, peper en een beetje kaneel erover.
Maal het mengsel hierna in de gehaktmolen die voorzien is van een fijne plaat, of gebruik de elektrische keukenmachine om een stevig deeg te maken.
Bestrijk bodem en wand van een ronde ovenvaste schaal met een opstaande rand van 5 centimeter met wat boter. Schep de helft van het deeg erin en strijk het glad over de bodem uit. Schep daarop de vulling en strijk deze eveneens zo gelijkmatig mogelijk over de deeglaag uit. Dek hierna alles af met de rest van het bulgurmengsel. Strijk het oppervlak glad af en breng er een patroon op aan.
Snijd de boter in kleine stukjes en leg ze op het deeg.
Plaats de schaal in het midden van een reeds tot 200°C voorverwarmde oven. Reken op een oventijd van 15 minuten.
Snijd de pastei vlak voor het opdienen in het gewenste aantal punten. Leg ze zoveel mogelijk in het oorspronkelijke model op een schaal. Garneer het gerecht met verse muntblaadjes. Dien apart yoghurt erbij op.

4 - 6 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Een reis om de wereld in 80 recepten / Claude Lebey

Geen opmerkingen: