zaterdag 22 februari 2020

Omelette à l'Oseille (Zuidwest-Frankrijk, Frankrijk)

OMELETTE À L’OSEILLE (ZURINGOMELET)

Verhit de zuringblaadjes zo kort dat ze hun citroenfrisse en licht bittere smaak behouden. Knip ze met een schaar in reepjes (gebruik geen keukenmachine) en voeg ze vlak voor het bakken bij de eieren. Zorg ervoor dat de pan heet is als u de eieren erin giet.
Goed uitgesmolten ganzen- of eendenvet in plaats van boter geeft een authentiekere smaak.

6 grote eieren
1/3 theelepel zout
¼ theelepel vers gemalen peper
24 jonge zuringblaadjes, zonder staal, gewassen, gedroogd en in reepjes
25 gram boter of 20 gram uitgesmolten eenden- of ganzenvet


Roer de eieren met zout, peper en 2 eetlepels water 30 seconden met een vork los. Zeef ze desgewenst. Roer de zuring erdoor.
Verhit de boter of het vet in een koekenpan met een doorsnede van 25 centimeter (liefst een veel gebruikte koekenpan). Wacht tot het schuim begint weg te trekken en giet de eieren erin.
Schud de pan om te voorkomen dat de eieren aanbakken. Roer 1 tot 2 tellen met een vork (houd de platte kant van de tanden omlaag). Houd de pan schuin, til de omelet aan de randen op en laat de ongare bovenlaag onder de omelet stromen. Wacht tot de eieren beginnen te stollen, terwijl de omelet middenin nog een beetje vloeibaar is. Rol hem op en laat hem op een warme schaal glijden. Dien hem direct op.

2 - 3 personen

voor- / bereidingstijd : 10 / 3 minuten

gebied : Zuidwest-Frankrijk, Frankrijk
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : De Zuidwest-Franse keuken / Paula Wolfert

Geen opmerkingen: