zondag 3 november 2019

Gevulde inktvis in tomatensaus (Oost-Europa)

GEVULDE INKTVIS IN TOMATENSAUS

800 - 1000 gram inktvisjes
3 eetlepels olijfolie of andere olie
1 kleine zeer fijngesnipperde ui
1 gepeld teentje knoflook
400 gram gepelde tomaten zonder zaad
peper uit de molen
zout
soja of aroma
100 gram geraspte pikante kaas
4 - 6 eetlepels paneermeel of broodkruim
1 losgeklopt ei
1 teentje knoflook uit de knijper
3 eetlepels fijngehakte peterselie
½ liter bouillon van 1 tomatenbouillontablet


Zet de inktvisjes tot het gebruik onder water en maak ze daarna schoon, trek de kop met de tentakels van de mantel af. Verwijder de ingewanden, de inktzak en de vinnen. Keer de mantel binnenstebuiten en verwijder de stukjes kraakbeen. Snijd de tentakels van de vissen af en snijd e tentakels in kleine stukken. Verwarm 2½ eetlepel olie, fruit daarin de ui glazig, voeg de knoflook toe en neem die na 1 minuut meefruiten weer uit de pan. Doe daar de stukken tomaat in met naar smaak wat peper en zout of soja. Voeg de gesnipperde tentakels toe. Laat de tomaat in de gesloten pan op de laag gedraaide vlam of plaat gaar worden. Doe de kaas met de rest van de olie in een kom, voeg het paneermeel toe met het ei, de knoflook en de peterselie. Meng alles door elkaar, voeg eventueel nog wat paneermeel of water toe met, naar smaak, peper uit de molen en zout of soja. Vul de inktvissen met dit mengsel en naai de opening dicht met dik wit ijzergaren. Leg de inktvissen in de tomatensaus, voeg daaraan zoveel bouillon toe dat de inktvissen juist onder staan. Laat de inktvissen, zacht kokende, in 40 - 45 minuten gaar worden. Schenk wat warm water in de pan als de tomatensaus te veel verdampt en serveer de inktvissen in de saus

4 personen

bereidingstijd : 60 - 70 minuten

gebied : Oost-Europa
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : De keuken van Rusland en de Balkan / Corri H. van Donselaar-Dijksterhuis

Geen opmerkingen: