vrijdag 25 oktober 2019

Penang Assam Laksa (Penang, Maleisië)

PENANG ASSAM LAKSA

700 gram hele makrelen, schoongemaakt en bijgesneden door uw vishandelaar
2 takjes Vietnamese koriander
4 - 5 reepjes limoenschil of tamarindeschil
1 portie Specerijenpasta voor assam laksa
1 eetlepel kristalsuiker
4 eetlepels limoensap of 2 eetlepels limoensap en 1 portie tamarindewater
zeezout
500 gram gekookte dikke rijstnoedels
1 limoen, in partjes

GARNERING
1 kleine komkommer, overlangs doorgesneden, zaadjes verwijderd, julienne
2 schijven verse ananas, geschild en in repen
½ rode ui, in dunne ringen
1 handvol muntblaadjes
2 - 3 scherpe chilipepertjes (bijvoorbeeld groene rawit), zaadjes verwijderd en in dunne plakjes


Spoel de makrelen aan de innen- en buitenkant schoon onder koud stromend water en dep ze droog met keukenpapier. Schenk 2 liter water in een grote pan met dikke bodem en breng het op hoog vuur aan de kook. Voeg de makrelen toe en kook ze enkele seconden. Draai het vuur laag en kook de vis nog 10 minuten. Haal de vis uit de nog pruttelende bouillon en zet hem even weg om af te koelen. Wikkel de koriander en de limoenschil in een stukje neteldoek of linnen en bind dit dicht. Doe het buideltje in de visbouillon, samen met de specerijenpasta, de suiker en het limoensap. Breng de bouillon op smaak met zout en laat hem noch zo’n 25 minuten zachtjes sudderen. Verdeel intussen de vis met een vork in stukjes en verwijder daarbij de graten en het vel. Voeg 10 minuten voor het eind van de bereidingstijd van de bouillon de stukken vis toe. Laat voor het serveren de warme gekookte noedels uitlekken en verdeel ze over diepe soepkommen. Haal het kruidenbuiltje uit de bouillon en schenk de bouillon met de vis over de noedels. Verdeel de garnering erover en serveer meteen. Geef de partjes limoen er apart bij.

4 - 6 personen

voor- / bereidingstijd : 60 / 45 minuten

gebied : Penang, Maleisië
gerechtsoort : soep

bron : Citroengras & gember : Heerlijke Aziatische recepten / Leemei Tan

Geen opmerkingen: