vrijdag 25 oktober 2019

Assam Laksa (Penang, Maleisië)

ASSAM LAKSA (PENANG NOEDELSOEP MET AROMATISCHE VISBOUILLON)

600 gram filets van rauwe makreel
4 takjes Vietnamese koriander (of basilicum) de blaadjes geplukt
4 theelepels gemberbloemknoppenpuree (of citroengraspuree)
4 eetlepels tamarinde pasta (of citroen- of limoensap)
1½ theelepel fijn zeezout
1 theelepel witte suiker
600 gram dikke kant-en-klaar udon-rijstnoedels
100 gram ananas, in dunne plakjes gesneden
½ komkommer, in julienne
1 middelgrote rode ui, in dunne ringen gesneden
2 rode chilipepers, van de zaadjes ontdaan en in dunne plakjes gesneden
4 takjes munt, de blaadjes geplukt en grof gehakt
2 takjes Vietnamese koriander (of basilicum), de blaadjes geplukt en grof gehakt

GEKRUIDE PASTA
3 sjalotten
2 stengels citroengras (gebruik alleen de onderste helft)
2½ centimeter verse laos (of gember)
8 gedroogde chilipepers, 10 minuten geweekt in kokendheet water
1 theelepel garnalenpasta, in een droge koekenpan geroosterd (of 2 eetlepels vissaus)


Maal de ingrediënten voor de kruidige pasta in de keukenmachine of met de staafmixer tot een gladde puree en zet apart. Leg de makreelfilets in een pan met 1,8 liter water en breng aan de kook. Schep de filets met een schuimspaan uit het water (bewaar het water!), leg ze in een kom en gebruik een vork om het vissenvlees in kleine stukjes te verdelen. Haal alle eventuele graatjes eruit. Voeg de kruidige pasta toe aan hetzelfde water, samen met de Vietnamese koriander, gemberbloemknoppenpuree, tamarindepasta, het zout, de suiker en de stukjes makreel. Breng aan de kook, zet dan het vuur laag en houd de soep 20 minuten tegen de kook aan. Blancheer intussen de noedels 1 minuut in kokendheet water, laat ze uitlekken en zet apart. Verdeel de noedels over de kommen en schep er ruim soep bij. Garneer met ananas, komkommer, ui, chilipeper, blaadjes munt en Vietnamese koriander. Serveer direct.

4 - 6 personen

gebied : Penang, Maleisië
gerechtsoort : soep

bron : Magisch Maleisisch / Norman Musa

Geen opmerkingen: