vrijdag 25 oktober 2019

Gembereend (Myanmar)

GEMBEREEND

3 eendenborsten, met vel, zonder been (800 gram)
2 tenen knoflook
30 gram verse laos
40 gram verse gemberwortel
2 rode chilipepers
150 gram rode en 150 gram groene paprika
400 gram verse ananas
100 gram bosuitjes
4 eetlepels arachideolie
4 eetlepels lichte sojasaus
1 eetlepel ketjap manis
1 eetlepel oestersaus
1 theelepel rijstazijn
1 deciliter gevogeltefond
1 volle theelepel maïzena
1 eetlepel fijngehakte groene tulsi of Thaise basilicum


Spoel de eendenborst schoon onder de kraan en dep hem daarna zorgvuldig droog met keukenpapier. Maak voorzichtig het vel van de borst los en snijd dit in dunne reepjes. Bewaar de reepjes vel tot gebruik in de koelkast. Snijd het vlees overdwars in smalle reepjes. Pel de tenen knoflook en snijd ze in flinterdunne plakjes. Schil de laos en gemberwortel en snijd ze beide in dunne julienne. Halveer de chilipepers en paprika. Verwijder het zaad en de zaadlijsten. Snijd de pepers in smalle ringetjes en snijd de paprika’s in stukjes van 1 centimeter. Maak de bosuitjes schoon en snijd ze vervolgens schuin in stukjes van 2 centimeter lang. Verhit de olie in een wok en bak er de reepjes eendenvel knapperig in. Haal de reepjes vel uit de pan en laat ze uitlekken. Roerbak de reepjes vlees in gedeelten aan alle kanten 1 minuut. Haal ook de reepjes vlees uit de pan. Bal de plakjes knoflook, de reepjes laos en gember en de ringetjes chilipeper kort in de pan. Bak vervolgens de stukjes ananas en paprika 2 tot 3 minuten mee. Voeg dan de stukjes bosui toe en roerbak het geheel nog 1 minuut. Schep de reepjes vlees erdoor. Schep de sojasaus, ketjap, oestersaus, rijstazijn en fond door elkaar en giet dit mengsel in de wok. Roer de maïzena met een beetje water tot een papje en bind de saus met het papje. Laat het gerecht nog 1 minuut sudderen. Bestrooi het met de krokant gebakken reepjes eendenvel en de tulsi en dien dan onmiddellijk op.

4 personen

gebied : Myanmar
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Gevogelte (Koken zonder grenzen) / Angelika Mayr

Geen opmerkingen: