zondag 13 augustus 2017

Bonencurry (Punjab, India)

BONENCURRY

225 gram gedroogde kidney beans, gewassen en een nacht geweekt in ruim water
2 fijngehakte middelgrote uien
3 eetlepels olie
1 laurierblaadjes
1 kaneelstokje van 2,5 centimeter
6 kruidnagels
6 kleine kardemoms
2 groene pepers, in vieren gesneden
3 teentjes fijngehakt knoflook
2,5 centimeter verse fijngehakte gemberwortel
½ theelepel chilipoeder
¼ theelepel gemalen kurkuma
1,5 theelepels gemalen koriander
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel garam masala
een blikje (400 gram) gepelde tomaten, in stukjes gehakt
½ theelepel zout
2 - 3 takjes verse groene koriander, in stukjes


Kook de bonen in het welwater gedurende 15 tot 20 minuten of tot ze zacht zijn. Haal ze van het vuur en laat ze met het deksel op de pan even staan. Fruit de uien in een grote braadpan op een matig vuur tot ze zacht zijn. Voeg het laurierblad, de kaneel, de kruidnagels en de kardemoms toe en bak alles gedurende 1 minuut. Voeg de pepers, het knoflook en de gember toe en bak ze mee tot alles er goudbruin uitziet. Strooi er dan het chilipoeder, de kurkuma, de gemalen koriander, komijn en garam masala over. Roer alles goed door elkaar zodat de kruiden zich goed vermengen en niet aanbranden. Voeg de tomaten en het zout toe. Doe het deksel op de pan en laat de tomaten 2 tot 3 minuten stoven. Giet de gekookte bonen af en vang het vocht op. Voeg de bonen aan het mengsel toe, roer alles even door en laat 1 minuut stoven. Voeg het kookvocht van de bonen en de gehakte koriander toe, doe het deksel op de pan, laat alles nog een minuut of 4 doorsudderen en dien daarna op.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 15 / 40 minuten

gebied : Punjab, India
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Koken met curry’s : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Judith Ferguson, Lalita Ahmed en Carolyn Garner

Geen opmerkingen: