maandag 26 december 2016

Patate alla Boscaiola (Ligurië, Italië)

PATATE ALLA BOSCAIOLA (GEBAKKEN AARDAPPELEN MET CHAMPIGNONS UIT DE OVEN)

25 gram gedroogde paddenstoelen (naar keuze)
500 gram kleine nieuwe aardappelen
250 gram verse stevige champignons
8 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook, gepeld en zeer fijngehakt
2 eetlepels gehakte peterselie
versgemalen zwarte peper
zout


Laat de gedroogde paddenstoelen tenminste 30 minuten in 3,5 deciliter warm water weken. Spoel ze af en zeef het water door een doek of filter. Doe de paddenstoelen en het weekwater in een kleine pan en zet op matig vuur. Laat het vocht verdampen en zet apart. Verhit de oven op 200°C voor. Schil of schrap de aardappelen, spoel ze af en snij ze in plakjes. Spoel de verse champignons vlug af onder koud stromend water en wijf ze droog met een zachte doek of keukenpapier. Snij ze in plakjes die net zo dik zijn als de aardappels. Laat de steeltjes aan de hoedjes zitten. Kies een ovenschotel waarin alle ingrediënten kunnen (de laag mag niet hoger zijn dan 4 centimeter). Doe hierin olijfolie, knoflook, aardappelen, wilde paddenstoelen, champignons, peterselie en rijkelijk peper. Meng alles goed door elkaar en maak de bovenkant gelijk. Zet de schotel bovenin de voorverwarmde oven. Voeg na 15 minuten bakken 2 tot 3 mespuntjes zout toe en meng alle ingrediënten nog eens goed door elkaar. Bak nog 15 minuten tot de aardappelen zacht zijn.
Laat de schotel een paar minuten rusten en haal voor het serveren het teveel aan olie eraf. Maak dit gerecht nooit van tevoren klaar en warm het nooit op.

4 personen

gebied : Ligurië, Italië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De mooiste Italiaanse recepten : Hoogtepunten uit de klassieke Italiaanse kookkunst / Marcella Hazan
Een reactie plaatsen