dinsdag 23 augustus 2016

Pho (Vietnam)

PHO (RUNDVLEESSOEP MET SALADE)

De combinatie soep en salade komt ons wat vreemd voor. In veel Aziatische keukens komt ze echter vaak voor. Pho is zelfs een van de populairste nationale gerechten van Vietnam.

3 kilogram runderbotten
500 gram runderstoofvlees
2 uien, in plakjes gesneden
5 centimeter verse gemberwortel
1 pijpje kaneel
1 theelepel zwarte peperkorrels, licht gekneusd
250 gram rijstnoedels
500 gram taugé
6 voorjaarsuitjes
4 rijpe, stevige tomaten
2 uien
500 gram mals rundvlees (bijvoorbeeld kogelbiefstuk)
vissaus
partjes citroen
rode en/of groene pepers, ontdaan van zaad en in kleine stukjes gehakt
verse korianderblaadjes, fijngehakt
zout


Doe de botten en het stoofvlees met uien, dun afgeschilde gemberwortel, pijpje kaneel en peperkorrels in een grote pan. Schenk er zoveel koud water op dat alles goed onder staat. Breng alles langzaam aan de kook. Schuim het oppervlak enige malen voorzichtig af. Temper de hittebron en leg het deksel op de pan. Laat alles gedurende 6 uur (of langer) heel zachtjes trekken. Zeef de bouillon, laat ze afkoelen en schep het vet eraf. Breng vlak voor het opdienen de bouillon weer aan de kook. Voeg er een beetje zout aan toe. Bereid de rijstnoedels zoals op de verpakking staat. Laat ze daarna goed uitlekken en snijd ze eventueel iets kleiner. Houd de noedels warm. Was de taugé, verwijder de zaadhulsjes en laat op een vergiet uitlekken. Giet er daarna enkele liters kokend water over en laat ze weer uitlekken. Snijd de uien in snippers. Ontvel de tomaten en snijd ze in lakjes. Snijd de voorjaarsuitjes (met zoveel mogelijk groen eraan) in smalle reepjes. Snijd het vlees in uiterst smalle reepjes. Leg taugé, voorjaarsuitjes, uien, tomaten en vlees soort bij soort op een grote schaal of iedere soort apart in kleine kommen. Zet daarbij een kom met warme noedels en één met de gezeefde bouillon.
Schep 1 eetlepel noedels en 1 eetlepel taugé in een soepkom. Leg daarop reepjes vlees, één of meer plakjes tomaat, voorjaarsuitjes en gesnipperde uien. Giet er hete bouillon op en laat uw gasten zelf de soep op smaak brengen door er vissaus, wat citroensap, wat fijngehakte pepers, korianderblaadjes en eventueel wat zout aan toe te voegen.

6 - 8 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : soep

bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon
Een reactie posten