donderdag 23 juni 2016

Zuppa di Ceci (Italië)

ZUPPA DI CECI (KIKKERERWTENSOEP)

Deze smakelijke soep kan ruim van tevoren gemaakt worden en tenminste 10 dagen in de koelkast bewaard worden zonder smaak of aroma te verliezen. Velen houden ervan de soep door de groentemolen te draaien, in dat geval zal het nodig zijn nog wat extra bouillon toe te voegen zodat het een mooie gebonden soep wordt. Het wordt geserveerd met crostini. Wanneer u deze soep lekker vindt, maak dan de volgende keer een beetje meer. U kunt dit gebruiken als basis voor Zuppa di ceci e maltagliati of Zuppa di seci e riso.

140 gram gedroogde kikkererwten of 400 gram kikkererwten uit blik
4 hele knoflookteentjes, gepeld
6 eetlepels olijfolie
3 theelepels gehakte verse rozemarijn, of fijngewreven gedroogde
140 gram Italiaanse tomaten uit blik, in grote stukken gesneden, met sap
2½ deciliter vleesbouillon, of blokjes vleesbouillon opgelost in dezelfde hoeveelheid water
zout, indien nodig
versgemalen peper, ongeveer 4 draaien met de molen


Wanneer u gedroogde kikkererwten gebruikt moeten deze eerst een nacht geweekt worden. Doe ze hiervoor in een kom die groot genoeg is en voeg zoveel water toe dat ze 5 cm onderstaan, laat ze ’s nachts op een warme plaats weken.
Verhit de volgende morgen de oven op 170°C (gasstand 3). Giet het water van de kikkererwten af en doe ze in een middelgrote pan. Voeg zoveel vers water toe dat ze 2,5 cm onderstaan. (Voeg geen zout toe). Breng de inhoud bovenin de oven aan de kook. Doe de deksel stevig op de pan en kook de bonen in de oven in 1½ uur gaar, of totdat de kikkererwten zacht zijn. (In dit stadium zijn de bonen bijna gelijk aan die uit blik, maar zijn wat steviger en bevatten geen zout. Bonen uit blik zijn wel veel gemakkelijker maar ook duurder. U moet dus een keuze maken. Voor de soep kunnen beide soorten gebruikt worden alhoewel u goed moet letten op de hoeveelheid vocht als u gedroogde bonen gebruikt, en zonodig moet aanvullen met bouillon of water.) Ik pel altijd de kikkererwten voordat ik ze gebruik in soep, maar het is een heel karwei en als u hier tegen opziet en genoegen neemt met het velletje kunt u het ook laten.
Sauteer knoflookteentjes in olijfolie in een zware casserole. Als de knoflook mooi bruin is, haal ze er dan uit. Voeg rozemarijn aan de olie toe, roer, en voeg de gehakte tomaten met sap toe. Kook deze ingrediënten op middelgroot vuur gedurende 20 tot 25 minuten, of totdat de tomaten uiteenvallen.
Voeg de uitgelekte kikkererwten toe en kook nog 5 minuten. Roer regelmatig. Voeg bouillon of het opgeloste bouillonblokje toe, breng de soep aan de kook en laat deze ongeveer 15 minuten goed koken. Proef of zout moet worden toegevoegd. Maal er peper over en kook nog 1 minuut door zonder deksel op de pan. Serveer heet.
Tip: Wanneer u de soep vooruit maakt voeg dan zout en peper pas toe als u de soep weer opwarmt.

4 - 6 personen

land : Italië
gerechtsoort : soep

bron : De mooiste Italiaanse recepten : Hoogtepunten uit de klassieke Italiaanse kookkunst / Marcella Hazan
Een reactie posten