zaterdag 9 april 2016

Schelvisfilet met tomaat en kaas

SCHELVISFILET MET TOMAAT EN KAAS

1 kleine ui
2 worteltjes
1 schoongemaakte wijting (150 gram)
500 gram schelvisfilets
2 takjes selderij
2 takjes peterselie
1½ theelepel dragon
½ deciliter droge sherry
2 tomaten
1 theelepel knoflookpoeder
50 gram jonge kaas
zout
1 eetlepel citroensap
½ eetlepel boter of margarine
2 eetlepels crème fraîche
½ eetlepel kervel


Ui snipperen. Worteltjes in plakjes snijden. Onder koud water wijting en schelvis afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast leggen. In pan doen: ui, wortel, wijting, selderij, peterselie, dragon en 4 deciliter koud water. Met deksel op pan zachtjes aan de kook brengen. 20 Minuten zachtjes koken. Boven wijde pan bouillon zeven. (Wijting wordt niet meer gebruikt.) Aan visbouillon sherry toevoegen. Weer aan de kook brengen. Op hoog vuur zonder deksel in 5 minuten tot 3 deciliter laten inkoken. Tomaten in plakjes snijden. Knoflookpoeder erover strooien. Kaas grof raspen.
Schelvis inwrijven met zout. Besprenkelen met citroensap. 10 Minuten laten intrekken. Visbouillon aan de kook brengen. Schelvis erin leggen. Met deksel op pan in 10 minuten tegen de kook aan gaar laten worden (= pocheren). In koekenpan met antiaanbaklaag boter verhitten. Plakjes tomaat 1 minuut bakken. Halverwege keren. Kaas erover strooien. Vis voorzichtig in schaal scheppen. Plakjes tomaat erover verdelen. Door visbouillon crème fraîche roeren. Op smaak brengen met zout. Saus rondom vis schenken. Kervel erover strooien.
Lekker met aardappelpuree en koolrabi met dilleroom.

4 personen

voedingswaarde : 200 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 75 / 30 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip april 1987