zaterdag 26 maart 2016

Wijtingfilet in deegkorst

WIJTINGFILET IN DEEGKORST

325 gram bloem + 1 eetlepel voor het uitrollen
zout
175 gram koude margarine
3 druppels azijn
1 ui
1 theelepel kerriepoeder
2 deciliter melk
½ deciliter sinaasappelsap
4 wijtingfilets à 100 gram
2 theelepels viskruiden met zout
1 eetlepel citroensap
1 ei
2 takjes peterselie
2 takjes selderij
½ deciliter koffieroom
peper


In kom doen: 300 gram bloem, 1 theelepel zout en 150 gram margarine. Met 2 messen margarine tot erwtjesgrootte snijden. 1½ Deciliter koud water en azijn erdoor roeren. Snel tot samenhangende bal kneden. Aanrecht bestuiven met 1 eetlepel bloem. Hierop deeg 2 keer uitrollen en weer opvouwen. Minstens ½ uur afgedekt in koelkast leggen. Intussen ui fijn snipperen. In pan 25 gram margarine verhitten. Ui en kerriepoeder 3 minuten zachtjes bakken. 25 Gram bloem erdoor roeren. Al roerende scheutje voor scheutje melk en sinaasappelsap toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. 5 Minuten zachtjes koken. Boven andere pan door zeef wrijven. Vis inwrijven met viskruiden. Besprenkelen met citroensap 10 Minuten laten intrekken. Droogdeppen. Ei splitsen. Eiwit loskloppen. Deeg halveren. Elk stuk uitrollen tot lap van 25 x 40 centimeter. In lengte halveren. Randen met beetje eiwit bestrijken. Op deeglapjes vis leggen. Deeg in vorm van vis losjes om vis vouwen. Randen op elkaar plakken. Dooier losroeren. Met helft van dooier deegvissen bestrijken. Tot gebruik in koelkast leggen. Peterselie en selderij fijn knippen.
Oven voorverwarmen op 200°C. Bakplaat invetten. Vis in deegkorst erop leggen. Met schaar “schubben” in deeg knippen. In midden van oven in 35 minuten goudbruin en gaar bakken. Intussen al roerende saus aan de kook brengen. Door rest van dooier koffieroom roeren. Van vuur af al roerende aan saus toevoegen. Peterselie en selderij erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Op 4 borden helft van saus scheppen. Vis erin leggen. Lekker met spinazie.

4 personen

voedingswaarde : 910 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 60 / 45 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip maart 1990