donderdag 9 juli 2015

Pollo en Adobo (Mexico)

POLLO EN ADOBO (KIP IN SAUS VAN RODE CHILI EN TOMATEN)

4 eetlepels reuzel
een kip van 1 ½ kilogram, in 6 of 8 stukken gesneden

SAUS
6 gedroogde ancho chili’s
2 ¼ deciliter kokende kippenbouillon, vers of van een blokje
4 grof gehakte uien
3 tomaten zonder schil, van zaadjes ontdaan en grof gehakt, of neem hiervoor Italiaanse tomaatjes uit blik, goed uitgelekt
1 theelepel fijngewreven knoflook
1 eetlepel witte azijn
1 theelepel suiker
½ theelepel gemalen korianderzaadjes
een snufje kaneel
een snufje gemalen kruidnagel
1 ½ theelepel zout
vers gemalen zwarte peper


Trek de steeltjes onder stromend koud water uit de chili’s, breek ze in tweeën en verwijder de zaadjes. Snijd de ribben er met een scherp mesje uit. Breek de chili’s in kleine stukjes, giet er een kop kokende bouillon over en laat ze 30 minuten weken. Giet chili’s en bouillon in een mengbeker en pureer op de hoogste stand gedurende 15 seconden. Voeg uien, tomaten, knoflook, azijn, suiker, koriander, kaneel, kruidnagel, zout en peper toe en klop alles tezamen 30 seconden lang, of zolang tot het mengsel een dikke puree is geworden. (Wie de saus met de hand maakt, pureert chili’s, uien, tomaten en knoflook – bij kleine beetjes tegelijk – in een roerzeef die op een kom staat. Daarna roert men de azijn, suiker, koriander, kaneel, kruidnagel, zout en peper erdoor.) Verhit 1 lepel reuzel in een zware koekenpan op matig vuur. Voeg de puree toe en laat zonder deksel 5 minuten pruttelen, af en toe roerende. Neem de pan van het vuur en bedek hem, zodat de saus warm blijft. Verwarm de oven tot 175°C. Droog de stukken kip met keukenpapier (zij worden niet mooi bruin als zij vochtig zijn). Smelt in een grote koekenpan de overige 3 lepels reuzel op matig vuur, tot er lichte damp afslaat. Braad de stukken kip met een paar tegelijk bruin; leg ze met het vel naar beneden en draai ze later om. Zodra ze mooi goudbruin zien, deponeert u ze in een flinke vuurvaste schotel. Giet de chilisaus erover en draai de kip er goed in rond, tot alle stukken er door en door mee zijn bedekt. Sluit de schotel goed af en laat midden in de oven in 45 minuten ongestoord gaar worden. Neem dan de deksel van de pan en laat alles nog 15 minuten doorbakken; bedruip de kip nu en dan met de saus. Dien in de ovenschotel op of leg de stukken netjes op een diepe schaal en giet de saus eroverheen.


4 personen

gebied : Mexico
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : In de Zuid-Amerikaanse keuken / Jonathan Norton Leonard
Een reactie posten