donderdag 1 mei 2014

Augurken op zijn Pools (Polen)

AUGURKEN OP ZIJN POOLS

Een bijgerecht uit de Poolse keuken. Voor dit recept heeft u verse augurken nodig. Sommige groentehandelaren hebben dit in hun assortiment, mocht de uwe ze echter niet hebben, kunt u het vaak ook op de markt of bij een winkel met buitenlandse levensmiddelen proberen.
Het is even wennen, wanneer je augurken in zoetzuur gewend bent, maar in Polen worden augurken vaak niet in een zoet- maar een zoutzure marinade ingemaakt.
Indien u de augurken langere tijd wilt bewaren, dient u de augurken te wecken, ongeweckt zijn ze gekoeld enkele weken houdbaar.

1 kilogram verse augurken
1½ liter water
3 eetlepels (grof) zout
1 - 2 eetlepels witte wijnazijn
1 bosje verse dille
4 teentjes gepelde knoflook
1 theelepel zwarte peperkorrels
1 laurierblaadje
stukje mierikswortel
1 - 2 takjes peterselie
1 takje tijm


Maak de augurken zorgvuldig schoon. Breng het water en de azijn aan de kook en laat het afkoelen. Plaats de augurken in een weckfles of een voorraadpot met een inhoud van 2 liter en voeg daarbij de dille, knoflook, peperkorrels, het laurierblaadje, de peterselie, de mierikswortel en de tijm. Voeg eventueel 1 - 3 eetlepels suiker toe. Voeg het water/azijn mengsel toe tot alle augurken geheel zijn bedekt. Plaats het deksel op de pot en laat dit op een donkere plaats 1 week op smaak komen.

4 personen

land : Polen
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Carla [Essie’s receptenhoek]

Geen opmerkingen: