woensdag 26 december 2012

Kalkoen-garnalensalade met kerrievinaigrette

KALKOEN-GARNALENSALADE MET KERRIEVINAIGRETTE

2 deciliter droge witte wijn
1 kippenbouillontablet
200 gram kalkoenfilet
2 stengels bleekselderij
½ grote rode paprika
3 zoetzure augurken
1 sjalotje
1 ½ deciliter zonnebloemolie
1 eetlepel milde kerriepoeder
1 theelepel ketoembar
½ deciliter vers citroensap
½ theelepel koenjit
1 theelepel witte basterdsuiker
1 theelepel scherpe mosterd
zout
versgemalen peper
4 kleine tomaten
150 gram garnalen (diepvries)

In pan 2 deciliter water en de wijn doen. Bouillontablet erboven verkruimelen. Kalkoenfilet erin leggen en in 10 minuten tegen de kook aan net gaar laten worden. Kalkoen in het kookvocht laten afkoelen. Intussen bleekselderij met dunschiller schillen en stengels in flinterdunne reepjes snijden. In pan ruim water aan de kook brengen. Paprika schoonmaken en 1 minuut in kokend water onderdompelen. Met schuimspaan uit de pan nemen en onder koud stromend water afspoelen. Goed laten uitlekken. Bleekselderijreepjes ½ minuut in kokend water onderdompelen. In vergiet doen en onder koud stromend water afspoelen. Goed laten uitlekken. Paprika in de lengte in flinterdunne reepjes snijden. Augurken in de lengte in plakjes snijden en ook in flinterdunne reepjes snijden. Augurken in de lengte in plakjes snijden en ook in flinterdunne reepjes snijden. Sjalotje pellen en snipperen. In een pannetje 1 eetlepel olie verhitten. Sjalotje, kerriepoeder en ketoembar toevoegen en 1 minuut zachtjes bakken. Van het vuur af citroensap en koenjit erdoor roeren. In een kommetje schenken en laten afkoelen. Rest van olie, suiker en mosterd erdoor kloppen. Op smaak afmaken met zout en peper. Tot gebruik afgedekt in de koelkast zetten. Tomaten wassen en met scherp mesje dun schillen. Tomaatschillen oprollen tot ‘roosjes’ (Vruchtvlees wordt niet gebruikt.) Schil tijdens het oprollen telkens een kwartslag draaien. Met een scherp mes kalkoenfilet in de lengte halveren. Helften in heel dunne reepjes snijden. Kalkoen tot gebruik afgedekt in de koelkast zetten.
In een grote kom kalkoen en garnalen door elkaar scheppen. Paprikareepjes, bleekselderij en augurk er luchtig doorheen scheppen. Kerrievinaigrette nogmaals goed doorkloppen en over 4 bordjes verdelen. Op elk bordje in het midden van de saus ¼ deel van de salade scheppen. Bovenop elk saladebordje een tomaatroosje leggen. Direct opdienen. Serveren met warme partybroodjes.

4 personen

voedingswaarde : 460 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 40 / 5 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Allerhande december 1989

Geen opmerkingen: