zondag 19 oktober 2025

Perzikchutney met rode wijnazijn (Zuid-Afrika)

PERZIKCHUTNEY MET RODE WIJNAZIJN

Een van de beroemdste gerechten van Zuid-Afrika is perzikchutney. Hij is scherp, fruitig en gewoon heerlijk. Hij wordt gemaakt van gedroogde perziken en uien en naar smaak gekruid met een vleugje chilipeper. Hij past uitstekend bij gegrild vlees maar ook bij kaas.

1 kleine ui
1 stuk gember zo groot als een duim
1 teentje knoflook
1 kleine chilipeper
2 eetlepels zonnebloemolie
½ theelepel komijnpoeder
410 gram gedroogde perziken
125 milliliter bruine suiker
125 milliliter rode wijnazijn
zout
zwarte peper


Pel de ui en hak hem fijn. Schil de gember en rasp hem. Pel het teentje knoflook en pers het uit. Verwijder de pitjes uit de chilipeper en hak hem fijn. Verhit de olie in een middelgrote pan en bak hierin de gehakte ui op een middelmatige temperatuur glazig. Voeg gember, knoflook, chilipeper en komijnpoeder toe en bak alles nog 2 minuten. Snijd de gedroogde perziken in kleine stukjes. Doe ze dan bij het uimengsel en kruid het met suiker en azijn.
Breng de chutney even aan de kook en verlaag de temperatuur dan. Laat alles zachtjes koken tot de chutney lobbig is ingekookt. Maak hem ten slotte op smaak af met zout en peper.
Laat de chutney afkoelen, schep hem in een gesteriliseerde weckpot en sluit die goed af. Hij kan 1 – 3 maanden worden bewaard in de koelkast.

6 personen

gebied : Zuid-Afrika
gerechtsoort : inmaak (hartig)

bron : Mzansi : De authentieke Zuid-Afrikaanse keuken / Ivana Sanshia Ströde

Geen opmerkingen: