zondag 19 oktober 2025

Boereboontjies (Zuid-Afrika)

BOEREBOONTJIES (BOERENBOONTJES)

Boereboontjies zijn in Zuid-Afrika een populair bijgerecht. De traditionele Zuid-Afrikaanse keuken is vrij voedzaam. Voor boeren en landarbeiders was dat natuurlijk ideaal. Eten moest kracht en energie leveren voor het harde werk op het veld. Voor boereboontjies worden sperziebonen vermengd met een soort aardappelpuree en uien. Het wordt bij veel gerechten geserveerd en is een typisch bijgerecht bij braai. Als je er twee spiegeleieren op legt krijg je een heel voedzame maaltijd.

250 gram bloemig kokende aardappelen
500 gram sperziebonen
zout
1 grote ui
2 teentjes knoflook
1 eetlepel boter
1 eetlepel olie
1 theelepel gedroogde tijm
2 eetlepels melk
peper


Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes van 2½ x 2½ centimeter. Was de sperziebonen. Snijd de uiteinden eraf en snijd ze in stukjes van 2½ centimeter.
Kook de aardappelen gaar in water met zout, giet ze af en zet ze weg. Blancheer de sperziebonen 5 minuten in kokend water. Pel de ui en snijd hem in stukjes. Pel de teentjes knoflook en hak ze fijn.
Verhit boter en olie in een pan en bak hierin de ui glazig. Voeg de knoflook toe en bak die even mee. Roer er dan de tijm door.
Roer aardappelen, bonen, ui en knoflook door elkaar en giet de melk erbij. Stamp het mengsel licht met een aardappelstamper. Kruid ten slotte naar smaak met zout en peper.

6 personen

gebied : Zuid-Afrika
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Mzansi : De authentieke Zuid-Afrikaanse keuken / Ivana Sanshia Ströde

Geen opmerkingen: