GEFÜLLTE GANS (MET KASTANJES EN APPELS GEVULDE GANS)
250 gram ongepelde kastanjes
zout
500 gram kleine, zachtzure appels
1 panklare braadgans van 4 kilogram
zwarte peper, versgemalen
1 eetlepel gedroogde, fijngewreven marjolein
Was de kastanjes en snij ze aan de bolle kant kruiselings in. Kook de kastanjes in water met een beetje zout op matig vuur in 25 minuten halfgaar.
Schil de appels, snij ze in vieren en verwijder het klokhuis. Spoel de gans van buiten en binnen met koud water af en dep hem droog. Wrijf hem vervolgens van binnen en buiten met zout en peper in en wrijf de binnenkant ook nog in met marjolein.
Giet de kastanjes af en pel er, nog warm, de buitenste schil en de bruine velletjes af. Vul de gans met de appels en kastanjes en naai de opening dicht met keukengaren. Breng ¼ liter water aan de kook. Verhit de oven voor op 200°C.
Leg de gans met de borst naar beneden in een passende braadpan en schenk er het kokende water overheen. Laat de gans in 3½ uur onderin de oven langzaam gaar braden en bedruip hem om het kwartier met het braadvocht. Keer de gans op de helft van de braadtijd.
Verdeel de gare gans in 8 stukken, leg ze op een schaal, schik er de appels en kastanjes omheen en dien op. Kook het braadfond met wat water los, ontvet het en dien apart op.
8 personen
voedingswaarde : 1800 kcal p.p.
bereidings- / braadtijd : 1 / 3½ uur
gebied : Oostenrijk
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Oostenrijk (Koken in de wereld) / Adelheid Beyreder
zondag 19 oktober 2025
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten