zondag 19 oktober 2025

Kerriebonen uit Bo-Kaap (Bo-Kaap, West-Kaap, Zuid-Afrika)

KERRIEBONEN UIT BO-KAAP

1 eetlepel plataardige olie
1 middelgrote ui
2 teentjes knoflook
4 theelepels kerriepoeder
2 theelepels kurkumapoeder
1 theelepel venkelzaad
1 theelepel garam masala
500 gram zwarte oogbonen
50 gram tomatenpuree
zout (naar smaak)
1 eetlepel suiker
2 eetlepels balsamicoazijn
125 milliliter kokosmelk
½ rode paprika
1 rode chilipeper
koriander
2 eetlepels kokosmelk


Verhit de olie in een grote pan. Pel ui en knoflook en hak ze fijn. Doe ze in de olie, voeg de specerijen toe en bak dit al roerend een paar minuten aan tot de ui glazig en lichtbruin is.
Was de bonen goed en doe ze in een pan. Bedek ze volledig met water. Voeg geen zout toe (anders worden de bonen niet zacht). Kook ze 30 – 40 minuten tot ze zacht maar niet papperig zijn.
Voeg ui, tomatenpuree, zout, suiker en azijn toe aan de bonen en laat alles nog 3 – 5 minuten koken. Door de azijn zal de bonensaus een beetje lobbig worden. Als de saus te dun is, kan je een paar bonen met een aardappelstamper fijnstampen.
Giet nu de kokosmelk erbij en roer goed. Maak de paprika schoon en snijd hem in stukjes. Was de chilipeper en hak hem fijn. Was de koriander en scheur de blaadjes in grove stukjes. Strooi als garnering koriander, paprika en chilipeper over de curry en giet er wat kokosmelk over.

6 personen

gebied : Bo-Kaap, West-Kaap, Zuid-Afrika
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Mzansi : De authentieke Zuid-Afrikaanse keuken / Ivana Sanshia Ströde

Geen opmerkingen: