woensdag 24 september 2025

Rijstsoufflé met aubergines (Middellandse-Zeegebied)

RIJSTSOUFFLÉ MET AUBERGINES

2 grote aubergines
zout
500 gram tomaten
2 uien
8 eetlepels olijfolie
500 gram gehakt
versgemalen peper
2 theelepels tijmblaadjes
4 eetlepels boter
2 eetlepels meel
¼ liter melk
2 eidooiers
30 gram geraspte kefalatori (harde Griekse kaas)
2 eiwitten
200 gram gekookte langkorrelige rijst
200 gram schapenkaas in plakken (feta)


De aubergines schoonmaken, wassen, in plakjes snijden, zouten en tien minuten laten staan. De tomaten in kokend water onderdompelen, schillen en in plakjes snijden. De uien en de knoflook schillen, hakken en in drie eetlepels olijfolie stoven tot ze glazig zijn. Het gehakt toevoegen en scherp aanbakken. Met zout, peper en tijm op smaak brengen.
De aubergines droogdeppen en dan in de resterende olie aanbakken. Ook de tomaten kort door de olie wentelen.
De oven op 180°C voorverwarmen. Twee eetlepels boter smelten, het meel daarin een beetje laten bruinen, de melk toevoegen en al roerend 5 minuten laten sudderen. Van het vuur nemen, de dooiers en de kefalatori door het geheel roeren. Op smaak brengen met peper en zout, en het stijfgeklopte eiwit erdoor scheppen. De rijst, het gehakt, de aubergines, de tomaten en de kaas afwisselend in lagen leggen in een met vet ingewreven ovenschaal. De bechamelsaus erover gieten, met vlokjes boter bedekken en in de hete oven 30 minuten goudbruin bakken.

6 personen

gebied : Middellandse-Zeegebied
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Zuidelijk gerechten : Het beste uit Gentse Waterzooi en meer / Gène Bervoets

Geen opmerkingen: