GEFRITUURDE MOSSELEN
1 zakje gedroogde gist
1 theelepel suiker
2¼ deciliter water
100 gram bloem
25 gram gesmolten boter
¼ theelepel zout
2 eidooiers en 2 eiwitten
1½ kilogram verse mosselen
1,2 deciliter witte wijn
zout
peper
bloem
een halve liter hete olie
Los voor het beslag 1 zakje gedroogde gist en 1 theelepel suiker op in 2,25 deciliter water. Laat het mengsel 15 minuten staan.
Meng 100 gram bloem, 25 gram gesmolten boter, ¼ theelepel zout en 2 eidooiers in een kom. Meng er het schuimige gistmengsel door. Dek het beslag af met een vochtige doek en laat het op een warm plekje 10 minuten staan. Klop 2 eiwitten stijf en spatel ze door het beslag. Het beslag is tamelijk vloeibaar.
Schrob 1½ kilogram verse mosselen schoon en leg ze in een grote pan met 1,2 deciliter witte wijn en zout en peper. Leg het deksel op de pan en kook de mosselen op hoog vuur 7 tot 10 minuten of tot alle schelpen open zijn. Schud de pan in die tijd regelmatig.
Haal de mosselen uit de schelpen. (Bewaar het vocht om de tarator te maken.) Bestuif de mosselen met bloem, haal ze door het beslag en bak ze in een halve liter hete olie goudbruin. Serveer ze warm of koud en geef er als saus tarator bij.
4 personen
land : Egypte
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Abrikozen langs de Nijl : Culinaire herinneringen aan Egypte / Colette Rossant
woensdag 24 september 2025
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten