donderdag 17 juli 2025

Fatahjer Spanikh (Jordanië)

FATAHJER SPANIKH (SPINAZIEPASTEITJES)

Deze lekkere pasteitjes met spinazievulling worden op smaak gebracht met sumak (evt. te vervangen door wat extra citroensap). Traditioneel wordt hierbij een glaasje arak geserveerd.

DEEG
300 gram bloem
¼ theelepel zout
150 gram boter of margarine, in blokjes
1 ei, losgeklopt
1 - 2 eetlepels melk of water
1 eiwit, om de pasteitjes mee te bestrijken

VULLING
1 ui, fijngesneden
1 theelepel olijfolie
250 gram wilde spinazie, grof gehakt
50 gram gepelde walnoten
1 eetlepel citroensap
2 theelepels sumak (Turkse winkel)
zout
peper


Meng bloem zout en boter in een kom en wrijf het met de vingers tot een droog kruimelig mengsel. Voeg het ei en de melk of water toe en kneed het snel tot een zacht en soepel deeg. Laat het deeg verpakt onder plasticfolie 30 minuten rusten. Rol het deeg op een dun met bloem bestrooid werkvlak uit tot een dunne lap. Fruit de uisnippers 2 minuten in een ruime pan in de hete olie. Voeg de spinazie toe en laat dit al omroerend slinken. Druk alle vocht uit de groente en schenk het af. Voeg noten, citroensap, sumak, zout en peper toe en warm kort door. Rol het deeg uit en steek er met een uitsteker of groot glas rondjes uit. Schep op het midden van de rondjes telkens een lepel vulling. Bevochtig de rondjes iets met water, vouw ze dicht tot halvemaantjes. Frituur de halvemaantjes met een paar tegelijk goudbruin op 180°C.

20 stuks

voedingswaarde : 125 kcal per stuk
bereidingstijd : 1 uur

land : Jordanië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip Culinair april 2003

Geen opmerkingen: