FILO (FILO-DEEG)
Filodeeg is, althans in Amsterdam, vers per kilo te koop, het kan ook vervangen worden door het zeer dun uitgerolde loempiadeeg dat bevroren verkrijgbaar is. Het is minder geschikt om er bladerdeeg voor te gebruiken.
Wie het zelf wil maken zou er feitelijk de hierbij noodzakelijke deegroller voor moeten lenen of aanschaffen: een hele lange dunne stok. Dun uitrollen lukt anders het beste tussen twee vellen vetvrij papier of op een met bloem bestoven doek.
350 gram bloem
1 dessertlepel olijfolie
tikje zout
water
Zeef eerst de bloem met wat zout, voeg de olijfolie toe en kneed er dan nog zoveel water door dat er een stevig deeg ontstaat. Blijf dit nog een tijdje doorkneden tot het mooi soepel is geworden. Rol het daarna zo dun mogelijk in een of meer rechthoekige lappen uit en rek het met de handen voorzichtig tot het werkelijk doorzichtig is geworden. Laat het deeg tenslotte drie kwartier tot een uur drogen.
4 personen
gebied : Griekenland
gerechtsoort : basisgerecht
bron : De Griekse keuken bij U thuis / Joyce Stubbs
zondag 27 juli 2025
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten