SINAASAPPELS OF CITROENEN OP SIROOP
Voor dit Griekse recept, dat oorspronkelijk van het eiland Chios komt, gebruikt men onrijpe sinaasappels of citroenen. Deze zijn nog donkergroen en smaken erg bitter. De Griekse huisvrouwen verwijderen de pitten van deze vruchten met een apparaatje dat lijkt op onze appelboor. Dit doen zij om de vruchten niet doormidden te hoeven snijden.
70 – 80 bittere kleine sinaasappels of kumquats of citroenen
snufje natron
2¼ liter suiker
¼ liter water
Verwijder de pitten en leg de vruchten 24 uur in koud water. Laat ze uitlekken en breng ze met water bedekt aan de kook. Voeg de natron toe, zodat de schil groen blijft. Kook ze tot ze zacht zijn, maar niet te zacht. Laat ze uitlekken en leg ze nog eens een paar uur in koud water. Weer laten uitlekken en droog maken. Breng de suiker met het water aan de kook, voeg de vruchten toe en laat alles op laag vuur 5 minuten pruttelen. Haal de pan van het vuur en laat afgedekt tot de volgende dag rusten. Haal de vruchten eruit. Laat de siroop koken tot het ingedikt is en voeg de vruchten weer toe. Laat alles koken en roer af en toe. Neem de pan van het vuur als alle vocht verdampt is en de vruchten helemaal met siroop bedekt zijn. Laat ze afkoelen en doe ze in jampotjes.
10 personen
gebied : Chios, Griekenland
gerechtsoort : inmaak (zoet)
bron : De Griekse keuken / Barbara Lüdecke
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten