LATHERO KEIK (OLIEKOEK)
¼ liter olijfolie
350 gram suiker
750 gram zelfrijzend bakmeel
350 gram krenten
zout
sap en schil van 1 onbespoten sinaasappel
sap en schil van 1 onbespoten mandarijn of citroen
1 eetlepel kookcognac
kaneel
Rasp de schil van beide vruchten en pers ze uit. Klop de olie met de suiker stevig door elkaar en voeg dan om en om het met kaneel gezeefde bakmeel en het vruchtensap toe tot er een stevig beslag is ontstaan. Was de uitgezochte krenten en haal ze door wat bloem om uitzakken te voorkomen. Roer ze met de afgeraspte vruchtenschil door het cakebeslag en voeg ook de cognac toe. Mocht het beslag wat aan de stijve kant zijn uitgevallen, doe er dan nog een scheutje water door. Vet een bakvorm dik in en giet er het beslag in. Bak de cake ongeveer een uur in een voorverwarmde oven van 175°C.
Dit gebak kan lang bewaard worden omdat de olijfolie het erg sappig maakt.
8 personen
gebied : Griekenland
gerechtsoort : gebak
bron : De Griekse keuken bij U thuis / Joyce Stubbs
zondag 27 juli 2025
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten