woensdag 29 januari 2025

Yuet Shi Cha Siu (Guangzhou, Guangdong, China)

YUET SHI CHA SIU (KANTONEES GEBRADEN VARKENSVLEES)

Dit is een van de beroemdste Kantonese gerechten en het wordt in China meestal kant en klaar bij speciale winkels gekocht. Het is echter gemakkelijk zelf te maken en is zonder meer verrukkelijk. Serveer het gebraden varkensvlees als koude schotel of gebruik het als ingrediënt in andere gerechten.

300 gram goed doorregen varkensbuik, zonder vel en botten, in repen van 5 x 25 centimeter gesneden

MARINADE
4 eetlepels suiker
4 eetlepels hoisinsaus
2 eetlepels rijstwijn
2 eetlepels donkere sojasaus
2 theelepels zout
snuf vijfkruidenpoeder
2 tenen knoflook, uit de knijper

GLAZUUR
2 theelepels sesamolie
2 theelepels suiker
2 theelepels rode azijn
snuf vijfkruidenpoeder


Maak eerst de marinade: vermeng alle ingrediënten en laat het vlees hierin 6 uur marineren. Keer het af en toe, zodat alles goed wordt bedekt.
Warm de oven voor tot 190°C. Hang de repen vlees over de spijlen van een ovenrek, schuif dit boven in de oven en zet er een lekbak onder. Laat het vlees 25 minuten braden tot het helderrood is en bestrijk met de rest van de marinade. Braad nog eens 25 minuten; controleer of het vlees niet aanbrandt en bestrijk het eventueel nog eens met marinade. Verwarm intussen de ingrediënten voor de glazuur al roerende op laag vuur tot de suiker is opgelost.
Bestrijk het gebraden, nog warme vlees met de glazuur. Laat het helemaal afkoelen alvorens het in plakken te snijden en te serveren.

2 personen

gebied : Guangzhou, Guangdong, China
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : China : De Kantonese keuken / Margaret Leeming

Geen opmerkingen: