woensdag 29 januari 2025

Knapperige eend uit de oven (China)

KNAPPERIGE EEND UIT DE OVEN

2 kilogram eend of gans, klaar om te bereiden
4 eetlepels lichte stroop
2½ deciliter water
12 sjalotjes, in stukjes van 5 centimeter gesneden
½ theelepel rode voedselkleurstof
2 eetlepels tomatenpuree

DIPSAUS
100 gram suiker
4 eetlepels zoete bonenpasta
2 eetlepels sesamolie
1 deciliter water


De eend wassen en droogdeppen. Een vinger tussen het vel en het vlees van de eend brengen; bij de hals beginnen en zo over de hele lengte doorgaan. Een vleespen door de holte en hals van de eend halen; zo kunt u de eend beter hanteren. De eend boven de gootsteen leggen, haar begieten met kokend water en vervolgens droogdeppen.
De helft van de stroop laten smelten en dit in het water laten oplossen. De eend op een rooster boven een schaal leggen en langzaam begieten met de stroopoplossing. Dit 3 of 4 keer herhalen. De eend daarna 6 – 8 uur, of een nacht, op een koele plaats laten liggen tot haar vel droog is.
De vleespen eruit halen. De eend op een rooster in een braadslee leggen. De oven voorverwarmen op 200°C en de eend 30 minuten braden.
De rest van de stroop smelten en de tomatenpuree en voedselkleurstof toevoegen. De eend hiermee bestrijken en haar daarna nog 30 minuten braden. (De eend moet een knapperig, rood vel krijgen.)
De wok verhitten en de gemengde ingrediënten voor de dipsaus erin doen. Het mengsel 3 – 4 minuten verhitten, tot de suiker is opgelost en de saus glad is en in individuele schaaltjes serveren.
Het vel van de eend in vierkanten verwijderen. Het vlees in plakken snijden en serveren met stukjes vel erop.
Het gerecht garneren met gesneden sjalotjes.

4 personen

voorbereidings- / droog- / bereidingstijd : 15 – 20 minuten / 6 – 8 uur / 90 minuten

gebied : China
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Chinees koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Lalita Ahmed, Carolyn Garner, Moyra Fraser

Geen opmerkingen: