zondag 24 december 2023

Torta di Scalogni (Italië)

TORTA DI SCALOGNI

DEEG
250 gram bloem, plus extra om te bestuiven
½ theelepel zout
3 eetlepels extra vergine olijfolie

VULLING
25 gram boter
425 gram kleine sjalotjes
50 gram rozijnen
1 eetlepel fijne kristalsuiker
1 eetlepel rode-wijnazijn
2 deciliter geroosterde-groentebouillon
175 gram taleggio, in kleine blokjes
2 eetlepels walnoten, grofgehakt
1 eetlepel majoraan


Vermeng de bloem met het zout in een schaal en maak een kuiltje in het midden. Doe de olie erin en voeg beetje bij beetje 1 deciliter koud water toe; kneed vanuit de zijkanten langzaam de bloem door de olie tot het een samenhangend mengsel is. Kneed het deeg tot het glad en soepel is en doe het weer in de schaal. Zet hem afgedekt maximaal 2 uur in de koelkast.
Verwarm voor de vulling de boter in een koekenpan met een antiaanbaklaag, doe er als hij heet is de sjalotjes en rozijnen in en wentel ze 1 minuut door de boter. Bestrooi met de suiker en laat ze 2 – 3 minuten licht karamelliseren. Voeg de azijn en de bouillon toe en breng aan de kook. Laat afgedekt 15 minuten koken tot de sjalotjes gaar zijn en alle vloeistof is verdampt. Doe ze in een schaal en laat ze afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een pizzavorm van 33 centimeter doorsnee dun in met olie en bestuif hem met bloem. Verdeel het deeg in twee porties en rol 1 stuk uit tot het groot genoeg is om er de pizzaplaat mee te bekleden. Snijd overhangend deeg met een scherp mes glad af.
Meng de taleggio, walnoten en majoraan door de vulling. Verdeel deze op de deeglap en laat rondom en 2 ½ centimeter brede rand vrij. Rol het tweede stuk deeg tot een lap van 30 centimeter doorsnee uit en leg hem over de vulling. Bevochtig de rand van de onderste deeglap, vouw hem over de bovenkant en druk beide randen op elkaar. Prik met een vork een aantal gaatjes in de torta, zodat eventuele stoom kan ontsnappen. Bestrijk de torta helemaal met olijfolie. Bak hem 30 minuten in de oven tot het deeg knapperig en goudbruin is, neem hem eruit en laat hem iets afkoelen. Snijd hem met een scherp mes in punten en dien op.

6 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : hartige taart

bron : Vegetarisch in stijl : Veelzijdige en inspirerende recepten / Paul Gayler

Geen opmerkingen: