zondag 24 december 2023

Piadina met gekaramelliseerde uien, walnoten en taleggio (Emilia-Romagna, Italië)

PIADINA MET GEKARAMELLISEERDE UIEN, WALNOTEN EN TALEGGIO

‘Piadina’ is een Italiaans plat brood uit Emilia-Romagna. Het wordt zonder gist gemaakt en is dus in een wip klaar. Het is dunner en krokanter dan pizza maar heeft dezelfde zoutige, licht geschroeide smaak.

BROOD
500 gram bloem, gezeefd
½ theelepel zout
2 eetlepels olijfolie
water

UIEN
2 eetlepels olijfolie
15 gram boter
5 middelgrote uien, in zeer dunne ringen
naaldjes van een takje rozemarijn, fijngesneden
zout
peper
1 eetlepel balsamicoazijn

SERVEREN MET
250 gram taleggio-kaas, in dunne plakjes
100 gram gedopte walnoten, grofgehakt


Vermeng de bloem met het zout. Werk er geleidelijk de olijfolie door. Voeg precies zoveel water toe tot je een samenhangend deeg krijgt. Kneed dit 10 minuten door tot het glad is. Dek het af.
Verhit de olie met de boter in een pan met zware bodem en voeg de uien toe. Schep ze goed om met het vet. Smoor ze onder af en toe omscheppen op halfhoog vuur tot ze glazig worden. Draai het vuur laag en voeg 2 eetlepels water toe (dit voorkomt dat de uien aanbakken tijdens het smoren). Strooi de rozemarijn erover. Leg het deksel op de pan en smoor de uien onder af en toe omscheppen 45 – 60 minuten zodat ze karamelliseren (de precieze tijd hangt af van de zoetheid van de uien). Voeg af en toe nog een scheutje water toe als de uien dreigen aan te bakken.
Bestrooi de gekaramelliseerde uien met wat zout en peper, zet het vuur wat hoger en schep ze om. Voeg de balsamicoazijn toe. Schep de uien om tot ze mooi donker kleuren. Neem ze van het vuur en laat ze afgedekt staan terwijl je de piadina bakt.
Verdeel het deeg in vier ballen en rol deze uit tot vrij onregelmatig gevormde ronde lappen. Verhit een grillpan tot deze zeer heet is en bak de platte broden hierin om de beurt aan beide kanten; het is prima als ze hierbij lichte schroeiplekjes krijgen. Prik het deeg in als het omhoogkomt en luchtbellen vormt.
Beleg elke piadina met een beetje van het uienmengsel, verdeel hierover de plakjes kaas en strooi de walnoten erover. Leg ze onder een hete grill tot de kaas begint te borrelen en serveer ze met een salade van rucola of waterkers.

4 personen

gebied : Emilia-Romagna, Italië
gerechtsoort : brood

bron : Honingzoete vijgen, ingemaakte citroenen : Betoverende gerechten uit het Midden-Oosten, Zuid-Europa en Noord-Afrika / Diana Henry

Geen opmerkingen: