zondag 24 december 2023

Flamiche met aardappelen en prei en knolselderij-wortelremoulade (Nord, Hauts-de-France, Frankrijk)

FLAMICHE MET AARDAPPELEN EN PREI en knolselderij-wortelremoulade

Flamiche is een hartige of zoete vlaai uit Noord-Frankrijk. De bekendste is die met prei, soms met maroilles, een lokale pittige kaas. Flamiche is het Vlaamse woord voor taart.

300 gram bladerdeeg
25 gram boter
200 gram nieuwe aardappeltjes, geschild, in 1 centimeter dikke schijfjes
400 gram dunne prei, in ringetjes
1 deciliter crème fraîche (of slagroom)
2 theelepels dijonmosterd
1 eetlepel gehakte dragon
1 scharreleidooier vermengd met 1 eetlepel water
zout
versgemalen zwarte peper
nootmuskaat

REMOULADE
½ kleine selderijknol, geschild
1 granny smith appel, geschild en klokhuis uitgestoken
1 wortel, geschrapt
1 deciliter goede kwaliteit mayonaise
1 theelepel dijonmosterd
1 theelepel citroensap
10 gram fijne dragonblaadjes
zout
versgemalen peper


Verwarm de oven voor op 220°C. Verdeel het deeg in twee porties, rol ze beide ½ centimeter dik uit en steek er 2 cirkels van 25 centimeter doorsnee uit. Prik allebei met een vork in en leg ze in de koelkast terwijl u de vulling maakt.
Smelt de boter in een grote pan en doe er de aardappelschijfjes, preringen en 2 eetlepels water in, sluit de pan en kook alles 1 minuut op hoog vuur. Neem het deksel eraf, doe de crème fraîche en mosterd in de pan en laat dit 5 – 6 minuten koken tot de groenten gaar zijn en de room vrijwel is verdwenen. Neem van het vuur en laat afkoelen. Voeg de dragon toe en breng pittig op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Zet de afgekoelde groenten in koepelvorm op een deeglap, laat rondom 3 centimeter vrij. Bestrijk de rand met water. Leg de tweede deeglap over de vulling heen, druk de randen op elkaar en kerf de rand met een scherp mes steeds verticaal in. Leg het geheel op een ingevette bakplaat. Kerf met een scherp mesje de bovenkant van de pie vanuit het midden naar buiten toe in, zodat een soort stuurrad ontstaat. Bestrijk het pakket rondom met het eimengsel en bak het in 25 – 30 minuten in de oven luchtig en goudbruin.
Snijd intussen voor de remoulade knolselderij, appel en wortel in fijne reepjes of op een mandoline in julienne. Doe ze in een schaal, voeg de mayonaise, zout, peper en mosterd toe en roer alles tot een romige massa. De groenten en appel moeten door de mayonaise zijn gebonden. Meng er tot slot het citroensap door.
Snijd de flamiche in punten, zet ze op borden met ernaast een dot remoulade en bestrooi de bovenkant met dragon. Serveer direct.

6 personen

gebied : Nord, Hauts-de-France, Frankrijk
gerechtsoort : hartige taart

bron : Vegetarisch in stijl : Veelzijdige en inspirerende recepten / Paul Gayler

Geen opmerkingen: