maandag 28 november 2022

Psari Skhara (Griekenland)

PSARI SKHARA (GEROOSTERDE VIS)

De Grieken persen graag enkele partjes limoen of citroen boven geroosterde vis uit. Ze combineren geroosterde vis graag met (rauwe) uienringen. Rode uien lener zich er wat smaak betreft het beste voor.

2 flinke moten tonijn, bonito, zwaardvis of zalm, elk 200 gram
zout
peper uit de molen
2 eetlepels limoen- of citroensap
4 eetlepels olijfolie
½ theelepel gedroogde oregano
1 mespunt gedroogde tijm
1 (rode) ui, in smalle ringen
1 eetlepel fijngehakte peterselie
2 à 3 limoenen of kleine citroenen, in partjes


Spoel de vis onder stromend koud water. Dep de moten droog met keukenpapier. Wrijf de vis in met wat zout en peper. Laat de moten 10 minuten liggen.
Vermeng limoen- of citroensap met olijfolie. Haal de vis door het mengsel en laat de moten daarna nogmaals 10 minuten liggen. Voeg oregano en tussen de vingers fijngewreven tijm aan het resterende oliemengsel toe. Roer alles krachtig door.
Bestrijk het rooster van de ovengrill of barbecue met een kwastje met olie. Leg de vismoten erop en rooster ze in 7 ã 9 minuten aan weerszijden goudbruin. Bestrijk de moten tijdens het roosteren enkele malen met het tuinkruiden- en oliemengsel.
Leg de moten op voorverwarmde borden. Schik de uiringen op de vis. Strooi peterselie erover. Schik de limoen- of citroenpartjes er rondom.
Geef een royale hoeveelheid warm en lekker knapperig stokbrood erbij. U kunt eventueel een schaaltje met (kruiden)boterballetjes op tafel zetten.

2 personen

gebied : Griekenland
gerechtsoort : visgerecht

bron : Koken met Europa : Heerlijke menu’s en recepten uit twaalf Europese landen / Hans Belterman

Geen opmerkingen: