donderdag 19 november 2020

Vruchtentaart (Tsjechoslowakije)

VRUCHTENTAART

6 eieren
90 gram suiker
½ theelepel geraspte citroenschil
70 gram bloem
70 gram vlugbloem
40 gram boter
10 gram boter voor de vorm
10 gram bloem voor de vorm

GELATINEGLAZUUR
6 blaadjes gelatine
1 deciliter water voor het weken
1 deciliter water
60 gram suiker
1 deciliter vruchtensiroop (frambozen, aardbeien of ananas)

VULLING EN GARNERING
100 gram frambozenjam
100 gram abrikozenjam
10 uitgelekte halve peren-op-sap
100 gram uitgelekte kersen-op-sap
50 gram kokosmeel
1 deciliter slagroom of 2 eiwitten
2 eetlepels suiker


Roer de eidooiers met de helft van de suiker en de geraspte citroenschil tot schuim. Klop de eiwitten stijf en klop dan de rest van de suiker erdoor. Schep nu voorzichtig en geleidelijk de eiwitten door de eidooiers. Roer er tenslotte bloem en gesmolten lauwe boter door. Giet het beslag in een beboterde en met bloem bestoven springvorm en bak de taart in een matig warme oven in 30 à 40 minuten goudgeel en gaar. Laat haar dan afkoelen.
Week voor het gelatineglazuur de blaadjes gelatine in water (10 minuten). Breng de aangegeven hoeveelheid water met suiker aan de kook, voeg (zodra de suiker opgelost is) de vruchtensiroop erbij, laat het heel even koken en neem de pan van het vuur af. Los de uitgeknepen blaadjes gelatine erin op. Laat het glazuur afkoelen tot een dikke vloeibare crème en gebruik haar direct.
Snijd de taart doormidden en bestrijk de snijvlakken rijkelijk met frambozenjam. Plak de helften weer op elkaar. Besmeer de hele taart (zijkant en bovenkant) met abrikozenjam en beleg de bovenkant met halve peertjes, waartussen de kersen. Bestrooi de zijkanten met kokosmeel. Klop de slagroom of eiwitten met suiker goed stijf en spuit hiermee een rand op de taart. Giet tenslotte doorzichtig gelatineglazuur over de vruchten en zet de taart enige tijd koud weg. (De verhoogde rand van slagroom of eiwitten verhindert het overvloeien van het gelatineglazuur.)

6 personen

gebied : Tsjechoslowakije
gerechtsoort : gebak

bron : De Tsjechische keuken / Ludmila Fraňková

Geen opmerkingen: