donderdag 19 november 2020

Aspic (Tsjechoslowakije)

ASPIC (met gelatine)

50 gram gelatine (poeder of blad)
½ liter heldere ontvette bouillon (van vlees, vis, groenten etcetera)
1 eiwit
een beetje zout


Laat de gelatine in een scheutje koude heldere bouillon 15 minuten weken. Breng de rest van de bouillon aan de kook, voeg al roerende de gelatine toe en laat het, nog steeds roerende, even doorkoken. Klop nu het eiwit met een beetje zout los, roer één of twee eetlepels lauwe bouillon erbij en giet het bij de aspic. Roer of klop alles goed door elkaar, haal de pan van het vuur af en laat het met het deksel op de pan ½ uur rusten en ‘klaren’ (de bouillon moet helder worden). Spoel een schone theedoek in warm water en wring hem goed uit. Zeef de aspic door de theedoek.
Aspic wordt gebruikt voor gerechten in aspic, roommayonaise en voor garnering.

4 personen

gebied : Tsjechoslowakije
gerechtsoort : saus

bron : De Tsjechische keuken / Ludmila Fraňková

Geen opmerkingen: