woensdag 18 november 2020

Struisvogel gemarineerd in kamelenmelk (Marokko)

STRUISVOGEL GEMARINEERD IN KAMELENMELK

In Zuid-Marokko, Mauritanië en Libië wonen nomaden die indigoblauwe kleding dragen. Ze worden dan ook wel de ‘blauwe mannen en vrouwen’ van de Sahara genoemd.
Het indigo van de sluier, dat afgeeft op het gezicht, zou de huid beschermen tegen de zon en tegen rimpels. De vrouwen smeren daarom hun gezicht soms met deze kleurstof in.
De ‘blauwe mannen en vrouwen’ leiden een trekkend bestaan met hun kamelen en overig vee. Door de droogte van de laatste jaren verloren zij veel van hun dieren en voelden ze zich genoodzaakt zich ergens te vestigen en het land te bewerken, wat ze vroeger nooit zouden doen. Veel keus is er echter niet meer. De tijden dat zij op hun snelle witte rijkamelen de onbetwiste heersers van de woestijn waren, overvallen pleegden en zich verrijkten door van karavanen ‘beschermingsgeld’ te eisen of daarvoor als gids te fungeren zijn definitief voorbij.

4 schnitzels van een struisvogelbout (150 gram per stuk)
¼ liter kamelenmelk
nootmuskaat
verse kerrie
zout
peper
1 grote rode Egyptische ui (gesnipperd)
200 gram gedroogde hele tarwekorrels
1 bundeltje peterselie
selderiebladeren
½ glas olijfolie


Zet één dag van tevoren de schnitzels in een marinade van de kamelenmelk, de kruiden, de gesnipperde ui en het zout.
Voordat de volgende dag wordt begonnen met het grillen/bakken van het vlees, moeten eerst de tarwekorrels worden gekookt in water met een bundeltje peterselie en selderiebladeren en een beetje zout. De korrels zijn gaar, wanneer de vliezen openbarsten. Op een laag vuurtje warm houden.
De schnitzels alvorens te grillen of te bakken met een doek droogdeppen. Het vlees is in 15 minuten gaar.
Serveren met de nog warm tarwekorrels en (eventueel) een salade naar keuze.

4 personen

land : Marokko
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Marokkaanse keuken bij u thuis / Hachemi Moumen

Geen opmerkingen: