zondag 15 november 2020

Aardappelpuree met knoflook en gefrituurde peterselie

AARDAPPELPUREE MET KNOFLOOK EN GEFRITUURDE PETERSELIE

Aardappelpuree met de geur van zachtgekookte knoflook, roomkaas en goede olijfolie is goddelijk spul. Leg er wat donkergroene, krokant gebakken peterselie op als contrast en het is een puur gastronomisch genot. Deze twee vormen een klassieke combinatie met vis, maar passen ook goed bij veel gerechten met vlees, kip en wild.
Wees voorzichtig bij het frituren van peterselie, het kan spatten, dus gebruik een keukentang en houd kinderen uit de buurt van de pan.
Gebruik grote, bloemige aardappelen voor puree - of zelfs vastkokende als u dat lekker vindt. Kleine nieuwe aardappelen zijn niet ideaal, omdat ze e puree niet de vereiste luchtigheid geven, maar ze blijven wel lekker smaken.

1¼ kilogram aardappelen
2 hele bollen knoflook, rondom ingeprikt met een vork
4 eetlepels roomkaas (50 gram)
4 eetlepels extra vierge olijfolie
2 grote handen vol krulpeterselie, gewassen
zeezout en vers gemalen zwarte peper
vierge olijfolie, om in te bakken


Schil de aardappelen en snijd grote exemplaren in de lengte doormidden of in kwarten. Laat kleine aardappelen heel.
Doe de aardappelen in een pan met de twee bollen knoflook en 2 theelepels zeezout, giet er zoveel kokend water op dat ze onderstaan, laat het water weer aan de kook komen en kook ze in 18 - 25 minuten gaar.
Giet de aardappelen af en doe ze terug in de nog hete pan. Snijd de bovenkant van de bollen knoflook eraf, knijp de zachte puree eruit en doe die bij de aardappelen. Voeg de roomkaas en de extra vierge olijfolie toe. Maak er puree van met een aardappelstamper of met een pureeknijper. Klop de puree romig met een houten lepel en maak op smaak af met zout en peper. Leg een deksel op de pan en houd de puree warm in een matig warme oven.
Giet voor het frituren van de peterselie 5 centimeter olijfolie in een pan met dikke bodem en verhit die tot 190°C. De peterselie moet vochtig zijn, niet helemaal droog. Gebruik een keukentang om de peterselie in de olie te doen, 3 - 4 takjes tegelijk. Bak ze tot ze krokant zijn - dit sist en spettert een beetje. Haal de takjes uit de olie en laat ze uitlekken op verfrommeld keukenpapier. Ga zo door tot alle peterselie gefrituurd is. Doe de hete aardappelpuree in een schaal en leg de peterselie erbovenop.

4 - 6 personen

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Extra Vierge : Koken met olijfolie / Clare Ferguson

Geen opmerkingen: