POTAGE AU POTIRON (POMPOENSOEP)
500 gram pompoen
100 gram boter
1 grote ui, gepeld en in plakken gesneden
200 gram aardappelen, geschild en grof gehakt
mespuntje gemalen nootmuskaat
zout
versgemalen peper
20 gram suiker
1½ liter water
1 liter melk
200 milliliter slagroom
3 sneetjes brood, korst verwijderd
10 takjes verse kervel, gehakt, ter garnering
100 gram Gruyère, geraspt
Snij de pompoen in plakken. Schil de plakken en verwijder de zaden en vezels. Snij het vruchtvlees in grote blokken.
Laat 50 gram van de boter smelten in een grote soeppan. Voeg de ui, pompoen en aardappelen toe en doe er dan de nootmuskaat, 2 theelepels zout, wat peper en de suiker bij. Giet er tenslotte het water en de melk bij. Breng aan de kook op een hoog vuur, draai het vuur dan laag en laat alles 45 tot 50 minuten trekken.
Laat de soep even afkoelen en pureer hem dan in een blender of keukenmachine. Giet de soep terug in de pan en warm hem weer door. Breng zonodig op smaak. Draai het vuur laag en roer zonder de soep te laten koken de slagroom erdoor.
Snij intussen het brood in blokjes van 1 centimeter. Smelt de rest van de boter in een koekenpan en bak de blokjes brood op een laag vuur goudbruin.
Giet de soep over in een terrine. Voeg de kervel en croûtons op het laatste moment toe. Strooi er tenslotte desgewenst Gruyère over.
4 - 6 personen
gebied : Bourgondië, Bourgogne-Franche-Comté, Frankrijk
gerechtsoort : soep
bron : Bourgondië (Koken in Frankrijk) / Réné Emin
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten