zaterdag 10 oktober 2020

Agurkesalat (Denemarken)

AGURKESALAT (ZURE KOMKOMMERSALADE)

2 grote of 3 middelgrote komkommers
1 theelepel zout
10 eetlepels witte azijn
1 eetlepel suiker
1 theelepel zout
een mespuntje witte peper
2 eetlepels gehakte verse dille


Was de komkommers en droog ze. Maak over de lengte gleuven met een vork en snij ze in zo dun mogelijke plakjes, die liefst doorzichtig zijn. Leg in een dunne laag op een bord en bestrooi ze met zout. Zet er 2 of 3 andere borden bovenop (om het vocht en de bitterheid eruit te persen) en laat ze zo enkele uren staan op kamertemperatuur. Haal dan de orden eraf, giet het vrijgekomen vocht weg en spreid de schijfjes uit op keukenpapier. Dep ze voorzichtig droog met het papier en leg ze weer op het bord. Roer in een kleine kom de azijn, suiker, zout en peper goed dooreen. Giet dit mengsel over de komkommerschijfjes en strooi er ook de gehakte dille overheen. Koel dit geheel gedurende 2 à 3 uur voor het opdienen en giet dan nog eens alle vrijgekomen vocht eraf. Dien het op als salade of als een garnering bij smørrebrød, of bij vlees en gevogelte.

4 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : salade

bron : In de Scandinavische keuken (Uit eten in de wereld) / Dale Brown

Geen opmerkingen: