zondag 17 mei 2020

Salade van gepekelde rodekool met roquefort

SALADE VAN GEPEKELDE RODEKOOL MET ROQUEFORT

300 gram rodekool, in repen
3 gram zout
1 theelepel venkelzaad, gekneusd in de vijzel
1 theelepel poedersuiker
4 eetlepels appelazijn
130 milliliter koolzaadolie of andere neutrale olie
500 milliliter groentebouillon
150 gram rode rijst (volkoren)
25 milliliter citroensap (½ citroen)
2 theelepels dijonmosterd
2 eetlepels mayonaise
5 gram dragon, fijngesneden
50 gram babyspinazie
2 rijpe avocado’s, in repen
150 gram roquefort of andere blauwschimmelkaas
1 bakje basilicumcress of klein basilicumblad


Kneed de kool en het zout stevig in een ruime kom. Laat minimaal 30 minuten staan, spoel af en druk er dan in een vergiet zoveel mogelijk vocht uit. Meng de kool met het venkelzaad, de poedersuiker, azijn en 30 milliliter olie.
Breng intussen de bouillon aan de kook en voeg de rode rijst toe. Kook in 15 minuten gaar. Voeg eventueel wat water toe als de rijst droog kookt. Giet af en spoel onder koud stromend water. Laat goed uitlekken.
Meng intussen voor de dressing het citroensap met de mosterd en mayonaise. Voeg al kloppend de rest van de olie toe zodat een gebonden dressing ontstaat. Voeg een derde van de dragon toe en breng op smaak met peper en zout.
Meng de rijst, rodekool, spinazie en de rest van de dragon en schep op vier borden. Verdeel de avocado en roquefort erover en garneer met de basilicumcress. Serveer met de citroen-dragondressing.

4 personen

voedingswaarde : 450 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Salades : Het hele jaar lekker én gezond, Special Edition bij Delicious. mei 2020

Geen opmerkingen: