zaterdag 28 december 2019

Feijoada (Brazilië)

FEIJOADA

De bonenspecialiteit van Brazilië, de Feijoada, is hèt nationale gerecht dat de Braziliaan dagelijks (ook in de grootste hitte) eet. Het wordt gemaakt van zwarte bonen (Feijoada preto) die wij hier niet kennen. We kunnen deze bonen goed vervangen door witte bonen die niet stukkoken.
Er staan bij onderstaand recept behalve rookworst en spek nog allerlei andere vleessoorten die eventueel weggelaten kunnen worden. Voor de Feijoada geldt hetzelfde als voor de rijsttafel: hoe meer we erbij eten, des te lekkerder de smaak, maar nodig is het beslist niet!

500 - 1000 gram witte bonen
1 rookworst
1 gerookte tong
1 varkenspoot
1 boerenmetworst
1 stuk gerookt spek
zout
1 ui
1 teentje knoflook
3 verse tomaten of 1 klein blikje tomatenpuree


Laat de gewassen bonen een nacht lang in zoveel water dat ze ruim onderstaan weken. Zet ze de volgende dag met hetzelfde water en de volgende ingrediënten op het vuur: de rookworst, de gerookte tong, de varkenspoot, wat zout (niet te veel echter met het oog op het gerookte vlees), de fijngesneden ui, het fijngewreven teentje knoflook en de laurierbladeren. Giet er nog zoveel water bij dat alles goed onder staat en breng het geheel aan de kook. Laat alles samen onder een deksel koken en let erop dat de bonen niet aanbranden. Giet er af en toe, wanneer het geheel te droog dreigt te worden, een scheutje water bij. Doe de boerenmetworst en het spek er als de bonen bijna gaar zijn bij. Haal het spek zodra het gaar is eruit en snijd het in kleine stukjes. Bak deze stukjes enige minuten samen met de in plakken gesneden tomaten of de tomatenpuree in de koekenpan zodat ze elkaars smaak overnemen. Meng dan dit spek-tomatenmengsel door de bonen die u tenslotte nog op de volgende wijze aanbindt: haal een kopje vol gare bonen uit de pan en stamp deze goed fijn. Wanneer u dit door de bonen geroerd heeft moeten de sappen gebonden zijn. (Het is bij dit gerecht de bedoeling dat het geheel een vaste, brijachtige massa wordt.) Het vlees kan er apart bij geserveerd worden, maar het wordt ook wel in stukjes gesneden en door de brij geroerd. In Brazilië eet men hier nog droge rijst en sambal bij. Er worden ook nog schijfjes banaan en sinaasappel-partjes (die als citroenpartjes uitgeknepen worden) bij geserveerd.

4 personen

gebied : Brazilië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De Wereld a la carte : 160 Recepten uit 37 landen / Grete Willinkski

Geen opmerkingen: