zaterdag 28 december 2019

Kip met wilde paddenstoelen, pompoen, rijst & salieboter

KIP MET WILDE PADDENSTOELEN, POMPOEN, RIJST & SALIEBOTER

15 gram gedroogde wilde paddenstoelen
500 milliliter kippenbouillon
170 gram basmatirijst
1 ui, grof gehakt
125 gram kastanjechampignons, bijgesneden en in dikke plakken
8 flinke kippendijen met bot, overtollig vel netjes bijgesneden
350 gram pompoen of flespompoen, pitten verwijderd en in grote stukken of parten (schoongemaakt gewicht)
beetje extra vergine olijfolie
zeezoutvlokken
versgemalen zwarte peper

SALIEBOTER
75 gram boter, op kamertemperatuur
6 salieblaadjes, fijngehakt
1 klein teentje knoflook, geperst


Verwarm de oven voor op 190°C.
Week de gedroogde wilde paddenstoelen 15 minuten in 75 milliliter water dat net heeft gekookt.
Prak voor de salieboter de boter met de salie en knoflook en zet opzij (ik zet hem alleen in de koelkast als ik hem pas veel later ga gebruiken).
Laat de wilde paddenstoelen uitlekken en voeg het weekvocht aan de kippenbouillon toe.
Was de rijst in een zeef onder de koude kraan tot het water helder wordt om het teveel aan zetmeel te verwijderen.
Doe de ui, kastanjechampignons en geweekte paddenstoelen in een hapjespan of ondiepe braadpan van 30 centimeter doorsnee (het formaat is heel belangrijk) en strooi de rijst erover (het lijkt weinig, maar wees niet ongerust, het zet ui). Leg de kippendijen met het vel omhoog erop, samen met de pompoen. Sprenkel een beetje olijfolie over de groenten en kip en voeg royaal zout en peper toe. Breng het bouillonmengsel aan de kook en schenk het voorzichtig om de kippendijen.
Zet de pan 45 minuten in e oven. De kip is dan mooi goudbruin en de bouillon is geabsorbeerd. Leg klontjes salieboter op de kippendijen, laat smelten en zet op tafel.

4 personen

gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Uit de oven : 100 Gerechten waar je niet naar om hoeft te kijken / Diana Henry

Geen opmerkingen: