zaterdag 28 december 2019

Geroosterde bloemkool met tahin & een relish van pistache & ingelegde citroen

GEROOSTERDE BLOEMKOOL MET TAHIN & EEN RELISH VAN PISTACHE & INGELEGDE CITROEN

1 grote bloemkool van 1200 gram
50 gram boter, gesmolten
7 eetlepels extra vergine olijfolie
zeezoutvlokken
versgemalen zwarte peper
70 milliliter tahin
sap van 1 citroen
1 teentje knoflook, geperst

RELISH
2 teentjes knoflook, gehakt
snufje zeezoutvlokken
35 gram gepelde ongezouten pistachenoten
30 gram korianderblaadjes, gehakt
8 eetlepels extra vergine olijfolie
1 eetlepel appelciderazijn
1 theelepel vloeibare honing
2 ingelegde citroenen, alleen de schil, in smalle reepjes
2 groene chilipepers, gehalveerd, zaadjes verwijderd en in smalle reepjes


Verwarm de oven voor op 210°C.
Snijd de bloemkoolsteel voorzichtig (hij kan droog zijn) af, maar laat de onderkant en de bladeren zitten. Leg de bloemkool in een braadslee waarin hij lekker knus past. Voeg een laagje van 1 centimeter kokend water toe en dek de bloemkool strak af met aluminiumfolie. Zet hem 30 minuten in de oven (controleer wel of het water in die tijd niet is opgedroogd). De bloemkool moet nog een beetje weerstand bieden als je een spies in het midden steekt. Giet het resterende water weg. Besprenkel de bloemkool met de gesmolten boter en 3 eetlepels van de olijfolie en bestrooi hem met zout en peper. Rooster de bloemkool onafgedekt 15 minuten of tot hij goudbruin en in het midden volledig zacht is (controleer dat met een spies).
Klop de tahin in een kom, voeg 150 milliliter water, het citroensap, de resterende 4 eetlepels olie, zout en peper en de knoflook toe. Het mengsel zal bij het toevoegen van het citroensap ‘vastlopen’, maar als je blijft kloppen wordt het weer glad en vloeibaar. Proef of er nog zout en peper of citroensap bij moet.
Doe voor de relish de knoflook en het zout in de vijzel en stamp de knoflook fijn. Voeg de pistachenoten en koriander toe en stamp alles door elkaar terwijl je de olie en appelciderazijn geleidelijk toevoegt tot je een grove pasta (geen puree) hebt. Roer de honing, ingelegde citroen en chilipepers erdoor.
Serveer de bloemkool op een verwarmd bord en sprenkel de tahin eromheen. Schep wat van het braadvocht en relish erop en geef de rest erbij.

4 personen

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Uit de oven : 100 Gerechten waar je niet naar om hoeft te kijken / Diana Henry

Geen opmerkingen: