zaterdag 28 december 2019

Geroosterde spruitjes met appel & spek

GEROOSTERDE SPRUITJES MET APPEL & SPEK

700 gram spruitjes, verkleurde buitenste blaadjes verwijderd, bijgesneden en gehalveerd
2¼ eetlepel extra vergine olijfolie
zeezoutvlokken
versgemalen zwarte peper
200 gram spekreepjes
1 grote zure handappel, zoals granny smith
1 grote ui, doormidden en in dunne halvemaantjes
½ eetlepel lichte basterdsuiker
1 eetlepel witte balsamicoazijn
1 eetlepel appelciderazijn
125 milliliter droge witte wijn
3 theelepels dijonmosterd
10 gram boter (eventueel, je vindt dit misschien overdreven)


Verwarm de oven voor op 180°C.
Leg de spruitjes in een enkele laag in 1 of 2 braadsledes. Voeg 2 eetlepels olijfolie en zout en peper toe en hussel.
Rooster de spruitjes 20 minuten of tot de randjes bruin en gerafeld worden (ze kunnen dan ineens heel snel verbranden, dus houd ze goed in de gaten). Ze zijn nog niet helemaal gaar, maar dat komt later.
Verhit de overige ¼ eetlepel olijfolie in een hapjespan en bak de spekreepjes tot ze goudbruin en gaar zijn. Schep ze er met een schuimspaan uit.
Verwijder al het vet op 1 eetlepel na uit de pan (het vet van het spek is uitgesmolten). Verwijder het klokhuis uit de appel en snijd hem in dunne halvemaantjes. Leg ze met de ui in de pan. Bak ze op middelhoog vuur tot ze goudbruin en zacht zijn (de appelpartjes moeten wel hun vorm behouden). Dat duurt ongeveer 5 minuten.
Voeg de suiker, beide azijnsoorten, de wijn en mosterd toe. Leg het spek terug in de pan en voeg zout en peper naar smaak toe. Hussel alles goed en verhit het tot de wijn tot ongeveer de helft is ingekookt. Doe dan de spruitjes erbij en bak ze tot ze zacht maar niet slap zijn (alle kooksappen moeten zijn ingekookt).
Hussel de boter erdoor, als je die gebruikt. Voeg nog zout en peper naar smaak toe en zet op tafel.

6 personen

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Uit de oven : 100 Gerechten waar je niet naar om hoeft te kijken / Diana Henry

Geen opmerkingen: