zaterdag 6 januari 2018

Luie koolrolletjes (Centraal-Azië)

LUIE KOOLROLLETJES

olijfolie, om te bakken
1 ui, fijngehakt
1 grote wortel, geraspt
1/3 witte kool, in flinterdunne reepjes
1 eetlepel paprikapoeder
½ theelepel karwijzaad
500 gram varkensgehakt
85 gram langkorrelige rijst
1 ei
500 gram gezeefde tomaten (passata)
sap van 1 citroen
2 tenen knoflook, geperst
½ theelepel pimentpoeder
snuf suiker
zeezout
zure room of smetana, om te serveren


Verhit wat olijfolie in een grote koekenpan (één met bijpassend deksel). Bak de ui en de wortel op halfhoog vuur tot ze zacht zijn. Voeg de kool toe, doe het deksel op de pan en smoor de kool tot hij zacht en gaar is. Haal het deksel van de pan, roer het paprikapoeder en het karwijzaad erdoor en laat het vocht verdampen.
Doe de groenten in een grote kom en voeg het varkensgehakt, de rijst, het ei en flink wat zout toe. Meng het geheel goed met de hand. Draai ongeveer zestien ballen van het gehaktmengsel en druk ze iets plat. Zet ze 30 minuten in de koelkast, zodat ze steviger worden.
Meng intussen de gezeefde tomaten, het citroensap, de knoflook en het pimentpoeder. Voeg zout naar smaak en de snuf suiker toe.
Veeg de koekenpan schoon en giet er wat olijfolie in. Bak de gehaktballen, in twee porties, 3 minuten per kant tot ze goudbruin zijn. Leg alle gehaktballen in één laag, lekker knus naast elkaar in de pan en giet de tomatensaus erover. Breng de saus zachtjes aan de kook, doe het deksel op de pan en laat de gehaktballen 30 minuten sudderen op laag vuur tot het vlees en de rijst gaar zijn en de saus iets is ingekookt. Serveer de gehaktballen met een schep zure room.

4 personen

gebied : Centraal-Azië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford

Geen opmerkingen: