zaterdag 15 maart 2008

Kontomire ne momone (Ghana)

KONTOMIRE NE MOMONE (SPINAZIE MET RIEKENDE, GEZOUTEN VIS)

Kontomire is het Ashantiwoord voor tajerblad, de driehoekige blaadjes van de
plaatselijke cocoyam, die in Ghana en andere delen van West-Afrika spinazie
genoemd wordt. Omdat kontomire niet overal verkrijgbaar is, kan deze
vervangen worden door spinazie of snijbietblad.
Dit recept is een heerlijke specialiteit van de Ashanti en wordt vaak als
ontbijt gegeten samen met bakbananen, yams of taro of een combinatie
hiervan. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is het heel lekker
en gezond!

1 middelgrote gedroogde, gezouten vis
4 - 8 hele babybakbananen (apem), zonder schil
8 plakken taro en 8 plakken yam (of 8 aardappelen), geschild en in blokjes
1 kilo verse tajer (spinazie), gewassen en gehakt
2 kleine uien, fijngehakt
4 tomaten, in kleine blokjes
60 milliliter (4 eetlepels) plantaardige olie
2 teentjes knoflook, in kleine blokjes
15 gram (1 eetlepel) kurkuma

Laat de vis een nacht weken om het meeste zout eraan te onttrekken. Spoel de
vis dan af, maak hem schoon en verwijder de graten. Trek het vlees in kleine
stukjes en zet die apart. Kook de bakbananen, taro en yams of aardappelen
gaar in water met zout. Doe de ongekookte tajerblaadjes (spinazie) in een
zeef en hang die boven de kokende groenten; laat dit zo 5 tot 7 minuten
zachtjes stomen.
In Ghana prakken we van oudsher de tajer met de uien, de tomaten en de helft
van de vis in een apotoyiwa (spreek uit als 'apor-tor-je-wa'), een ronde
aardewerken schaal met een eta (spreek uit als 'er-tah'), een houten stamper
met een plat uiteinde, maar in de moderne keuken kunt u net zo goed een
elektrische blender of keukenmachine gebruiken om deze ingrediënten te
vermengen.
Verhit de olie in een kleine koekenpan, doe hier de knoflook in en fruit dit
licht tot de knoflook begint te kleuren. Neem de pan van de warmtebron. Roer
de kurkuma erdoor. (Voor dit recept wordt van oudsher palmolie gebruikt,
maar een plantaardige olie vermengd met kurkuma kan uitstekend als
vervanging dienen.)
Schep het tajermengsel in kleine eenpersoonsschaaltjes. Doe hierop 2
eetlepels van het kurkuma-knoflookoliemengsel en wat van de overgebleven
vis.
Garneer ieder schaaltje met gekookte wortelgroenten en dien op.

4 personen

land : Ghana
gerechtsoort : visgerecht

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner

Geen opmerkingen: