zaterdag 15 maart 2008

Palava-kip (Ghana)

PALAVA-KIP

Dit recept is een variatie op een populaire Ghanese saus die oorspronkelijk
van vis gemaakt was. In Sierra Leone wordt net als in dit recept vaak
pindakaas toegevoegd.

700 gram kipfilet
2 tenen knoflook, uit de knijper
30 gram boter of margarine
2 eetlepels palm- of plantaardige olie
1 ui, gesnipperd
4 tomaten, ontveld en gehakt
2 eetlepels pindakaas
6 deciliter kippenbouillon of water
1 takje verse tijm of 1 theelepel gedroogde tijm
250 gram diepvriesspinazie, ontdooid en gehakt
1 verse chilipeper, ontzaad en gehakt
zout
versgemalen zwarte peper

Snijd de kipfilet in dunne plakken, doe ze in een kom en schep er de
knoflook en wat zout en peper door. Verhit de boter of margarine in een
grote koekenpan en bak er de plakken kip op een middelhoog vuur goudbruin
in, waarbij u de plakken een paar keer omdraait.
Verhit de olijfolie in een grote pan en bak er de ui en tomaten op een hoog
vuur in circa 5 minuten gaar in.
Draai het vuur iets lager, voeg de pindakaas en de helft van de bouillon of
het water toe en meng goed.
Laat de saus 4 tot 5 minuten koken. Blijf roeren om te voorkomen dat de
pindakaas aanbrandt. Voeg dan de rest van de bouillon of water, de tijm,
spinazie, chilipeper en wat zout en peper toe. Schep er de plakken kip door
en laat 10 tot 15 minuten op een matig vuur sudderen tot de kip gaar is.
Schep alles in een voorverwarmde schaal en dien op met gekookte yam, rijst
of gemalen rijst.
Kooktip: Als u meer tijd hebt, kunt u verse spinazie gebruiken voor een
versere smaak. In plaats van pindakaas kunt u egusi, gemalen meloenpitten,
of gemalen amandelen gebruiken.

4 personen

land : Ghana
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Afrikaanse keuken : Volop makkelijk te maken recepten uit een
onontdekte keuken / Rosamund Grant

1 opmerking:

Logboek@Work zei

Heerlijk recept! Ik heb de kip vervangen door pangasius, de spinazie door paksoi, de bouillon door water en ik heb het zout er uit gelaten (daarvan krijgen we al veel te veel binnen).