zaterdag 15 maart 2008

Ntomo krako (Ghana)

NTOMO KRAKO (ZOETE-AARDAPPELKOEKJES)

Hoewel zoete aardappels uit de Nieuwe wereld komen en niet inheems zijn in
Afrika, bestaan er verschillende Afrikaanse recepten om deze groente op een
heerlijke manier klaar te maken. Dit gerecht, waarbij de zoete aardappelen
in een beslagje worden gedoopt en vervolgens gepaneerd in frituurolie worden
gebakken, is een verrukkelijk, zij het betrekkelijk modern recept.

4 grote zoete aardappelen
1 eetlepel bloem
1 ½ eetlepel arachideolie, plus olie voor het frituren
zout naar smaak
2 eetlepels melk
2 eieren
droog broodkruim

Was de zoete aardappelen, snijd ze in stukken en leg ze in een pan. Giet er
zo veel water bij dat ze onderstaan, breng ze op middelhoog vuur aan de kook
en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Schil ze en leg ze in een kom.
Pureer de aardappelen met een aardappelstamper en voeg geleidelijk de bloem,
1½ eetlepel olie, het zout en de melk toe. Voeg de melk geleidelijk toe,
want het mengsel mag niet te nat worden. Stop met het toevoegen van melk als
er kleine koekjes van de aardappelmassa gevormd kunnen worden. Schep
hiervoor wat van het mengsel op een lepel en druk dit plat tot een koekje
van 2½ centimeter.
Laat in een frituurpan of zware, gietijzeren pan de olie 190°C worden. Klop
de eieren in een kommetje los. Leg het broodkruim in een diep bord. Wentel
als de olie heet is de zoete-aardappelkoekjes in porties door het ei, haal
ze door het broodkruim en frituur ze in ongeveer 5 minuten aan beide kanten
goudbruin in de olie. Serveer warm. Van oudsher worden deze koekjes in Ghana
gegeten met een stoofschotel van vis of vlees, maar in plaats daarvan kunt u
ze ook geven als voor- of bijgerecht.

4 - 6 personen

land : Ghana
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis /
Jessica B. Harris

Geen opmerkingen: