maandag 7 oktober 2024

Geroosterde spareribs met shii-takenoedels

GEROOSTERDE SPARERIBS MET SHII-TAKENOEDELS

Je kunt dit eten als een simpel voorgerecht of als éénkomsgerecht. De spareribs kun je ruim van tevoren bereiden.

1 theelepel zout
2 kilogram spareribs, in stukjes van 7 – 8 centimeter gesneden
4 eetlepels olie
8 sjalotten, gesnipperd
2 theelepels fijngehakte gemberwortel
2 eetlepels donkere sojasaus
3 eetlepels lichte sojasaus
2 eetlepels hoisinsaus
1 theelepel suiker
1 – 2 theelepels vers gemalen zwarte peper
115 milliliter heet water
3 eetlepels shaohsing-wijn of droge sherry
115 milliliter kippenbouillon

NOEDELS
350 – 450 gram eiernoedels, voorgekookt
3 eetlepels pindaolie
1 grote rode ui, in dunne ringen
2 theelepels fijngehakte gemberwortel
2 tenen knoflook, uitgeperst
225 – 350 gram verse shii-takes, zonder steeltje en in dunne plakjes


Verwarm de oven voor op 160°C.
Giet 3 liter water in een grote steelpan, breng aan de kook en voeg het zout toe. Roer even en leg dan alle spareribs in de pan. Laat 5 minuten zachtjes koken; afgieten en droogdeppen met keukenpapier.
Verhit de olie in een grote braadpan. Leg de spareribs erin en roer ze 4 minuten rond. Voeg dan de sjalotten en de gember toe. Blijf nog 3 minuten roeren.
Voeg de overige ingrediënten toe, behalve de wijn of sherry en de kippenbouillon. Draai het vuur hoger en dek de pan af. Laat 3 minuten op halfhoog vuur staan. Zet de braadpan nu 1¼ - 1½ uur in de oven.
Haal de pan uit de oven, zet deze op 200°C als je het gerecht nu wilt voltooien, voeg de shaohsing-wijn of sherry toe en bedek de spareribs goed met saus.
Haal de spareribs uit de saus en leg ze naast elkaar op een rooster op een braadslee. Giet de saus uit de braadpan over in een kleine steelpan. Tot hier kun je alles van tevoren doen – maximaal 6 uur van tevoren.
Zet de spareribs voor het serveren in de warme oven en rooster ze 10 – 15 minuten, of tot ze heet zijn. Voeg de bouillon aan de saus in de steelpan toe en verwarm deze. Houd 4 eetlepels saus achter voor de noedels en serveer de rest als dipsaus bij de spareribs.
Maak nu de noedels: warm ze op en laat ze uitlekken. Verhit de olie in een wok en roerbak 5 minuten lang de ui, gember en knoflook. Voeg de shii-takes toe, roer 2 minuten en voeg de achtergehouden saus toe. Roerbak nog 2 – 3 minuten, voeg dan de noedels toe. Roerbak nog 2 minuten.
Serveer de noedels en spareribs warm, in aparte schalen. Je kunt ze tegelijk eten, maar je kunt ook eerst de spareribs eten en dan pas de noedels, als een aparte gang.

6 - 8 personen

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen

Geen opmerkingen: